Без Сребърния фонд: Депутатите единодушно одобриха удължаването на закона за бюджета

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се заяде с министъра, защото бил седнал на стола, отреден за вицепремиера, какъвто Василев не е.

© Юлия Лазарова

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се заяде с министъра, защото бил седнал на стола, отреден за вицепремиера, какъвто Василев не е.Без гласове против и въздържали се Народното събрание прие на първо четене закона за удължаване до 31 юли 2023 г. на действието на закона за държавния бюджет. Дотогава Министерският съвет трябва да внесе и да бъде одобрен редовен годишен бюджет.


По предложение на Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България" срокът за внасяне на предложения преди второто четене да бъде съкратен на три дни.


Асен Василев анонсира нов бюджет с 3% дефицит до две седмици
Асен Василев анонсира нов бюджет с 3% дефицит до две седмици


С удължаването на действието на нормативния акт след 10 юни, когато изтича, ще се позволи на общините и на Националната здравноосигурителна каса да извършват плащания без забавяне, поясни министърът на финансите Асен Василев. Вчера с единодушно решение депутатите разрешиха на Министерския съвет да продължи с редовните си плащания.
Да правиш бизнес в политическо безвремие
Да правиш бизнес в политическо безвремие


БСП, "Има такъв народ", "Възраждане" възразиха срещу текстовете, които позволяват на правителството да харчи пари от Сребърния фонд, създаден целево за подкрепа на пенсионната система. Към 31 май по данни на Министерството на финансите във фонда има 3.87 млрд. лв. Асен Василев отговори, че вече е предложил на депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" този текст да бъде заличен и напомни, че законопроектът е на служебното правителство.


Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се заяде с министъра, защото бил седнал на стола, отреден за вицепремиера, какъвто Василев не е. Той се изказа и по същество. Констатира, че "няма пари" за "масрафи, заложени от този, който седи на мястото на вицепремиера", добави, че евентуални държавни заеми ще са с по-висока лихва, а проектът му е "пълен боклук". Запита риторично дали "ще може да оправи собствените си недомислици, които натвори през 2022 г.


Василев му отговори:


 Не ви давам идеи как да пишете песни, вие не ми давайте как да пиша бюджет.

Асен Василев,
министър на финансите

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK