Спадът на промишленото производство достигна двуцифрени стойности

Годишният спад в енергетиката е с 38.7%.

© Надежда Чипева, Капитал

Годишният спад в енергетиката е с 38.7%.Промишленото производство спада за пети месец поред на месечна база и за четвърти - на годишна, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). НСИ отчита свиване и в строителството и в търговията на дребно.


Да правиш бизнес в политическо безвремие
Да правиш бизнес в политическо безвремие


През април спрямо март индексът на промишленото производство намалява с 2.9%, а спрямо април 2022 г. - с 12.6%.


Спрямо март намалението в добивната промишленост е с 8.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.9%, а в преработващата промишленост - с 3.0%.
Въпреки топлата зима 31% от българите са пестили от енергия
Въпреки топлата зима 31% от българите са пестили от енергия


Спрямо година по-рано най-голям е спадът в енергетиката - с 38.7%, в добивната промишленост - с 10.5%, а в преработващата промишленост - с 8.2%.Индексът на продукцията в сектор "Строителство" е с 1.0% под равнището от март и с 2.3% по-ниско от април 2022 г. Спадът е налице както при строителството на сгради, така и на инфраструктурни обекти.


Оборотът на търговията на дребно се свива с 2 на сто за месеца и с 2.7% спрямо година по-рано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK