Huawei и Ericsson подписаха дългосрочно глобално споразумение за патенти

Huawei и Ericsson подписаха дългосрочно глобално споразумение за патенти

© ericsson.comHuawei и Ericsson подписаха на 25 август дългосрочно глобално споразумение за кръстосано лицензиране на патенти, съобщи китайската компания. В съобщението на шведския партньор става дума за подновяване на многогодишно споразумение.


И двете страни посочват, че то обхваща "патенти от съществено значение за широк спектър от стандарти като 3GPP, ITU, IEEE и IETF стандарти за 3G, 4G и 5G клетъчни технологии.


Huawei е най-големият в света притежател на 5G патенти, като контролира около 20% от глобалните патенти, посочи по този повод "Файненшъл таймс". През 2022 г. Huawei оглави класацията на Европейското патентно ведомство по брой подадени заявки за патенти - с цели 4505 броя, напомниха от компанията.
През 2021 г. компанията започна да таксува на производителите на смартфони за използване на нейните патентовани 5G и други технологии. Миналия месец тя разкри, че таваните на таксата за 5G телефони са $2.5 за брой, което според правни експерти е значително по-ниско от средното за индустрията. Приходите на Huawei от лицензиране са били 560 милиона долара през миналата година, което означава, че за втора поредна година си е осигурила повече приходи от патенти, отколкото е платила като такси на други компании за използване на техните патенти, допълва изданието.


В съобщението на Ericsson се казва: "Стойността на патентното ни портфолио от повече от 60 хиляди издадени патента е подсилена от нашата водеща позиция като 5G доставчик и годишни инвестиции от над 4 милиарда долара в научноизследователска и развойна дейност. Компанията е уверена, че ще увеличи приходите си от права на интелектуална собственост с по-нататъшни споразумения и чрез разширяване в дългосрочен план в допълнителни области за лицензиране."


Споразумението обхваща съответните продажби на мрежова инфраструктура и потребителски устройства на компаниите, като предоставя на двете организации глобален достъп до патентованите стандартизирани
технологии на другата страна.


Алън Фан, ръководител на отдела за интелектуална собственост на Huawei, подчертава, че със споразумението се създава по-силна патентна среда и двете компании застават зад ангажимента интелектуалната собственост да бъде надлежно зачитана и защитавана.


Относително новата "агресивност в монетизирането" на своите патенти показва "голяма промяна в стратегията на Huawei, тъй като тя дълго време прилагаше много [чужди патенти]", коментира за "Файненшъл таймс" Бенямин Гжимек, партньор в специализираната в патентното дело компания Fieldfisher. Той също така обяснява, че е редовна бизнес практика големите играчи (включващи още имена като Nokia и Qualcomm) в разработването на стандартни патенти да сключват споразумения за кръстосано лицензиране, за да "сключат мир помежду си".


Това е и начин да се компенсират щетите и да се търси растеж след изтласкването на Huawei чрез западни (предимно американски) санкции от 5G пазара и достъпа до водещи технологии за чипове и полупроводници. Според САЩ компанията помага на китайските власти да провеждат кибершпионаж и да се сдобиват незаконно с технологии. От компанията категорично отхвърлят тези обвинения.


В Европа страни като Великобритания, Дания, Швеция, Естония, Латвия и Литва забраниха на Huawei да участва в изграждането на тяхната 5G мрежа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK