Холдингът "Терем" има нови шефове (коригирана в 14.51 ч)

Държавният холдинг е под шапката на Министерството на отбраната, ръководено от Тодор Тагарев.

© Цветелина Белутова, Капитал

Държавният холдинг е под шапката на Министерството на отбраната, ръководено от Тодор Тагарев.*статията е коригирана в 14.51 ч. поради техническа грешка на Министерството на отбраната.


Съветът на директорите на държавната оръжейна компания "Терем холдинг" е увеличен от пет на седем души, а един от новите членове на борда става и изпълнителен директор. Това следва от съобщение на Министерството на отбраната, което е принципал на холдинга.


"ТЕРЕМ" се отказа да ремонтира двигателите на МиГ-29, ще ги обновява полска фирма
"ТЕРЕМ" се отказа да ремонтира двигателите на МиГ-29, ще ги обновява полска фирма


На днешно заседание на съвета на директорите за председател е избран досегашният член на борда Димитър Стойчев.
В САЩ одобриха продажба на бронирани машини за България за .5 млрд.
В САЩ одобриха продажба на бронирани машини за България за .5 млрд.

Новият изпълнителен директор Калин Димитров е представен като организатор през 2021 г. на посещение на делегация от българските Военно-въздушни сили за запознаване с възможностите на украинските предприятия за извършване на ремонт на авиационна и друга техника. От професионалната му биография е отбелязано наличието на опит в управлението на фирми, свързани с отбраната, също без да се конкретизира кои. Представен е като ръководител в търговски дружества за производство и модернизация на военна техника, консултант в сферата на услугите, свързани с новостите, тенденциите и насоките в областта на военната техника, въоръжение, екипировка и обучение.


За нов член на борда е избран и предложеният от принципала Стефан Стайков, представен като човек с предишен опит на същата позиция.


Разнопосочно развитие на заводите в групата


През първата половина на годината компаниите от холдинг "Терем" се развиват разнопосочно, писа миналия месец "Капитал", позовавайки се на финансовите отчети на дружеството.Групата на растящите включва великотърновския производител на специална и на гражданска продукция "Терем - Ивайло" и "Терем - Хан Крум" в Търговище, който ремонтира танкове и камиони. И в двата завода двигател са по-високите от планираните продажби на военни изделия, като при "Хан Крум" фактор е и започналото през отчетния период производство по договор, сключен през октомври 2022 г.


От кораборемонтния "Терем - КРЗ флотски арсенал - Варна" отчитат преизпълнение на заложената производствена програма за периода, но като крайно приходите се свиват. В доклада за дейността се посочва, че в следващото тримесечие предстои приключването на договори "със значителни обеми". Заводът изпълнява договори за украински, турски и български корабособственици, като отчита засилен интерес от украински клиенти.


Спад в оборотите отчитат и двата завода в Костенец - "Летец" и "Цар Самуил", а фактор за неизпълнението на заложените бизнес цели е "неравномерното подаване на вертолети за ремонт".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK