Внос от Украйна ще има: Асен Василев обвини служебния кабинет за скъпите хляб, месо и мляко

Асен Василев

© Цветелина Белутова, Капитал

Асен ВасилевМинистърът на финансите Асен Василев обвини служебния кабинет "Донев", че с решението да спре вноса на украинско зърно е спомогнал за поскъпването на хляба, брашното, олиото и фуражите, а оттам - млечните и месните продукти. По думите му секторът на зърнопроизводството декларира милиардни печалби, а получава и субсидии и е освободен от акциз за горивата, които ползва. Затова според финансовия министър решението на предходното правителство е непремерено.


Повод за изказването му след заседанието на правителството е недоволството на зърнопроизводителите и част от парламентарната опозиция от това, че управляващите са решили България да не иска от Брюксел удължаване на забраната за внос на четири селскостопански продукта от Украйна - пшеница, слънчоглед, рапица и царевица. Срокът й изтича утре - 15 септември.


Забраната за внос беше разрешена от Европейската комисия през юни за четири държави, заявили в Брюксел, че производителите им търпят загуби от по-евтиния украински внос. Това освен България са Румъния, Словакия, Унгария и Полша. Според публикации в чуждите медии останалите държави настояват за удължаване на ограниченията до края на годината.
По думите на Асен Василев обаче всеки месец отлагане означава загуба за бюджета в размер на 40 млн. лв.


"Това, което мисля, че е ясно за всички, е следното - с това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно и по-скъпо олио и фуражи, а оттам и по-високи цени на млечните и месните продукти, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2.5 млрд. лева", зави Василев, цитиран от БТА.


Той добави, че разумната политика е, ако има производители, които наистина биха били поставени пред трудности и биха излезли на загуба, за тях да има целеви помощи.


Повечето страни в ЕС са против запазване на забраната за украинско зърно в България и още 4 членки
Повечето страни в ЕС са против запазване на забраната за украинско зърно в България и още 4 членки


Финансовият министър съобщи, че приходите от производство на зърнени култури миналата година са 9.976 млрд. лв. , а декларираната печалба в сектора е 2.507 млрд. лв. Те са по-високи от предходната година, когато са били съответно 7.965 млрд. лв. и 1.862 млрд. лв., а това означава ръст от над 25 на сто. По думите на министъра секторът е основен ползвател на субсидия чрез освобождаването на горивата от акциз размер на 100 млн. лв. годишно. Отделно субсидиите за зърнопроизводството са били 1.6 млрд. лв. за 2021 г. и 1.96 млрд. лв. за миналата.


В отговор на въпрос дали министърът на земеделието Кирил Вътев е бил информиран за това решение, Асен Василев каза, че дискусии в кабинета има и те се водят няколко седмици. Има вече взето решение, че България не подкрепя удължаването на забраната за внос за украинско зърно, посочи още министърът.


Преработвателите на слънчоглед: Спреният внос не помага на стопаните, а вреди на нас
Преработвателите на слънчоглед: Спреният внос не помага на стопаните, а вреди на нас

Междувременно Българската аграрна камара съобщи, че свиква протестен щаб, който да изготви график на протестните си действия и формата, под която ще изразят недоволството си.


Министърът потвърди, че ако някой има нужда от помощ, ще я получи


Затова има Министерски съвет и Народно събрание и повече от едно министерство: за да може да се огледа темата от всички страни, да се вземе решение и ако някой има нужда от помощ и подкрепа, тя да бъде оказана. Този коментар на прави пред депутатите от комисията по земеделие късно следобед ресорният министър Кирил Вътев.


"Става ми досадно да обяснявам за, с извинение, зърнарите с майбасите. Не познавам нито един такъв. Тези които идват при нас от браншовата организация, са средни и дребни, по-големи, но това са хората, които се притесняват от украинския внос", каза той пред депутатите.


Добави, че Асоциацията на зърнопроизводителите е най-добре структурираната браншова организация в сектора, но и тя не обединява всички производители. Призова за единни браншови структури със задължително членство, така че да могат действително да отстояват интересите на агропроизводителите.


Утре по темата предстои да се произнесе и Народното събрание, след като вчера депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС внесоха проекторешение България да не иска удължаване от Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK