Експерт от Центъра за изследване на демокрацията влиза в надзора на "Лукойл Нефтохим"

Експерт от Центъра за изследване на демокрацията влиза в надзора на "Лукойл Нефтохим"

© Цветелина Белутова, КапиталЕнергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Бойко Ницов е спечелил конкурса на Министерството на енергетиката за представител на държавата в надзорния съвет на рафинерията "Лукойл Нефтохим". За резултата от конкурса съобщи "Медиапул", позовавайки се на сайта на ведомството.


От обявата се разбира, че кандидатите са били двама, а Ницов е класиран на първо място и вече е избран за член на надзора.


Досега този пост се заемаше Красимир Първанов, назначен през 2017 г. по предложение на участвалите по това време в управлението на държавата "Обединени патриоти". Това стана, въпреки че именно Първанов е човекът, който в качеството си на шеф на НЕК беше подписа фаталния анекс №12 към договора за АЕЦ "Белене", който по-късно помогна на руската "Атомстройекспорт" да осъди страната ни за 1.2 млрд. лева. След падането на кабинета "Борисов 3" е имало съобщения, че не е представял доклади как защитава държавния интерес и какви са производствените и финансовите резултати на компанията, въпреки че в продължение на години тя не отчиташе печалба в България и не плащаше данъци.
На сайта на Центъра за изследване на демокрацията новият представител на държавата е представен като бивш ръководител на екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на Европейския съюз в Любляна, директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон, старши експерт по инвестициите в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел и асоцииран директор на Института за енергийна икономика и политика към Енергийния център "Саркис" на Университета в Оклахома. Заемал е длъжности и в университети в България и в САЩ.


В анализ, публикуван три месеца след началото на войната на Русия в Украйна в седмичника "Капитал", Ницов застъпва тезата, че България може да оцелее и без руски петрол.


Чрез своя представител в надзорния съвет държавата е собственик на т.нар. златна акция в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, която дава специфични права. Така държавата може да участва при взимането на важни решения в дружеството, като например промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата и други. Държавата притежава 1 акция Клас А с особени права от капитала на дружеството на основание чл. 226 от Търговския закон. Текстът му дава основание всеки акционер да може да упълномощи лице, което да го представлява в общото събрание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK