Собственик на свинекомплекси излиза на борсата

"Агрокапитал" ще предложи за търговия до 25% от капитала си

Собственикът на двата свинекомплекса - "Бръшлен" и "Самуил" - "Агрокапитал", ще направи публично предлагане на акциите си до няколко месеца. Това съобщиха в четвъртък от инвестиционния посредник "Елана трейдинг", която ще е мениджър на предлагането заедно с "КМ инвест". Компанията е готова да предложи до 25% от капитала си, който преди това ще бъде увеличен от досегашните собственици, заяви за "Дневник" Димитър Димитров, който е един от двамата основни акционери в дружеството с 50% от капитала.


Останалата част от капитала се държат от Николай Николов, брат на Борислав Николов, собственик на един от големите производители и търговци на месни деликатеси на българския пазар - "Бони холдинг", и един от ръководителите в "Агрокапитал".


Очаква се решението за излизането на борсата да бъде взето на общо събрание на акционерите на "Агрокапитал" до края на януари 2008 г. На събранието ще бъде гласувано и значително увеличение на капитала на дружеството, като новите акции ще бъдат разпределени между досегашните акционери, обясни Димитър Димитров. Капиталът на компанията в момента е минимално изискуемият за акционерно дружество - 50 хил. лв.
Мениджърите на емисията пък планират да подготвят и внесат за одобрение в Комисията за финансов надзор проспекта за публичното предлагане до средата на февруари, съобщиха от своя страна от "Елана".


Свинекомплексите на дъщерните дружества на "Агрокапитал" осигуряват на месопреработвателната индустрия 72 хил. прасета годишно, информират от компанията. Компанията регистрира годишни консолидирани продажби от 24 млн. лв. и нетна печалба от 7.4 млн. лв. за 2006 г. Резултатите за 2007 г. са сходни, като печалбата е по-малка - 5.53 млн. лв., което се дължи на по-високата цена на житото през последната година, с което се изхранват животните.


Свинекомплексите на "Агрокапитал" разполагат със собствена мелница и компанията планира да построи своя кланица със започването на инвестиционната програма на дружеството на стойност над 10 млн. евро. Освен кланица (5-6 млн. евро) програмата предвижда увеличаване на зърнохранилищата с 4 хил. тона до общо 12.5 хил. тона, изграждане на пречиствателна станция (2 млн. евро), построяване на пречиствателна станция и производство на биоторове, както и проекти за енергийна ефективност. "Агрокапитал" предвижда и да увеличи броя на животните в комплексите си.


Инвестициите ще бъдат финансирани както с постъпления от предстоящата продажба на съществуващи акции, така и със собствени средства, каза Димитър Димитров. Останалата част от приходите от публичното предлагане ще отидат за развитие на други бизнеси на собствениците.


Ако публичното предлагане на дружеството бъде успешно, това ще е първото предприятие от този бранш, което ще излезе на борсата доброволно. В момента на сегмент B на неофициалния пазар на Българската фондова борса (БФБ) са регистрирани три свиневъдства - Преславец, Стамболово и "Свинекомплекс Николово". И трите обаче стъпиха на пазара по административен път по линия на масовата приватизация.


"Агрокапитал" е и поредното дружество от агросектора, което търси излизане на борсата. Съвсем наскоро "БГ агро" и земеделският фонд "Серес" обявиха намеренията си да се листнат на БФБ през първата половина на тази година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK