Собственици на Ford съдят компанията за 10 млрд. долара

Собственици на автомобили Ford съдят корпорация за общо 10 млрд. долара. Това съобщи BBC, цитирайки годишният доклад на корпорацията за съдебните искове през миналата година. Причина за исковете са технически неизправности в автомобилите с марка Ford, които са довели до катастрофи. Според изпълнителния директор на компанията Жак Насер (Jacques Nasser) повечето от делата са заради катастрофи причинени от некачествените гуми на компанията Firestone монтирани на модела Explorer. Заради проблем с тях са станали катастрофи, при които са загинали 170 човека, а 500 са станали инвалиди.

Останалите искове са заведени с аргумента, че автомобилите Ford не отговарят на стандартите за безопасност. Досега компанията губи едно от всеки пет заведени такива дела.

Ford има една от най-големите юридически кантори в САЩ, в която работят най-квалифицираните американски юристи. Ежегодно за тяхното заплащане отиват няколко милиона долара. Това все пак е доста по-малко от сумите, които биха били изплащани при лоша юридическа защита. Понякога обаче дори най-добрия адвокат неможе да помогне. Наскоро Ford изплати 2 млн долара на шофьор на камион, който при катастрофа загубил двата си крака. Според съда причина за тежките травми е недостатъчната обезопасеност на возилото. Магистратите реши компанията да плати парите въпреки, че шофьорът на камиона е бил пиян и карал в платното за насрещно движение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK