ТБ "България инвест" ще се консолидира с друга банка

ТБ "България инвест" обсъжда възможността за консолидация с друга финансова институция и ще предложи на някои от другите банки обединяване. Фактическо решение за това обаче няма да има през тази година ", заяви Страхил Виденов, изпълнителен директор на търговската банка, която е част от "Алианц България холдинг".

Стратегията на "България инвест" предвижда да се специализира в доверителното управление на клиентски средства. Общата сума на управляваните към този момент активи е около 110 милиона лева, като с най-голям дял са инвестициите в евро-ЗУНК - 73%. "Сега инвестираме средствата на дъщерни дружества от групата на "Алианц" и на пенсионните фондове, които обслужваме", каза Виденов. Идеята е банката да използва статута си на първичен дилър на ДЦК, като предлага на клиентите си инвестиционни продукти на тяхна база. След менажирането на облигационната емисия на "Енергия" - Търговище, кредитната институция има намерение да поема емисиите и на други големи компании, за което сега се водят преговори.

ТБ "България инвест" приключи миналата година с печалба от 1.2 милиона лева, която изцяло ще се капитализира. Възвращаемостта на капитала е 10.54%, а на активите - 1.38%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK