"Бул инс" ще раздаде на акционерите си 47.5% дивидент

Дружеството заема четвърто място на застрахователния пазар по размер на дела си

Чистата печалба на застрахователно дружество "Бул инс" за 2000 г. е 3.512 милиона лева, стана ясно вчера след общото му събрание. След заделяне на 10% от положителния резултат за фонд "Резервен", останалата сума ще бъде заделена за дивидент на акционерите. Всеки акционер ще получи по 4.75 лева на акция, което при номинал от 10 лева прави 47.5% дивидент.


"Финансовите резултати са променлива величина", коментира председателят на съвета на директорите Веселин Ранков.

"Бул инс" отчита за 2000 г. брутни премийни приходи 50.6 милиона лева. В сравнение с предходната година компанията е постигнала ръст от 74%. Най-голям дял в приходите заема застраховката "Автокаско" - над 55%. По данни на дружеството клиенти на "Бул инс" са над 31 хиляди собственици на коли. Общо застраховките на автомобили и свързаните с тях рискове са донесли на дружеството около 90% от приходите.

В същото време квотата на щетите при този тип застраховка за "Бул инс" е една от най-ниските на застрахователния пазар - 44.32%. За миналата година дружеството е изплатило обезщетения за около 22.4 милиона лева. "Квотата на щетимост на каското си остава много висока, като има и тенденция да нараства. Нашето предимство е, че се ориентираме към застраховка предимно на нови коли", каза още Ранков.

Отчетените резултати нареждат "Бул инс" на четвърто място на българския застрахователен пазар с пазарен дял от 14.93%. Първите три места се държат от ДЗИ, "Алианц България" и Булстрад.

В края на миналата година застрахователното дружество увеличи капитала си от 4 на 7 милиона лева, което му позволи да поема допълнителни рискове. Акционерната структура се запази почти същата и няма акционер, който да притежава повече от 5% от акциите в нея. Сред основните собственици са над 10 офшорни компании, регистрирани в Кипър и Лихтенщайн. Твърди се, че всичките те са контролирани от Васил Божков, собственик на "Еврофутбол", "Нове АД холдинг", футболен клуб ЦСКА и др. Голяма част от акционерите държат под пет процента от дружеството, което не ги задължава да искат разрешение от застрахователния надзор при закупуване или прехвърляне на акциите. Сред тях са Пламен Бориславов Дионисиев, "Петромакс" ООД, ЗПАД "Булстрад". Металургичното дружество"Рей холдинг" ООД, което е основен акционер в друго застрахователно дружесто - "Европа", също държи малко под 5% в капитала на "Бул инс".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK