Съдът спаси от фалит “Полимери” и “Белопал”

"Производството по несъстоятелност на девненския завод "Полимери" АД, което е поискано от Агенцията за държавни вземания и НОИ да бъде прекратено", реши в петък окръжният съд във Варна. Фалитът на дружеството беше поискан заради дългове към осигурителния институт в размер на 1.5 милиона лева. "Непременно ще обжалваме решението пред Апелативния съд в законния седемдневен срок", заяви веднага след делото адвокатът на Агенцията за държавни вземания Йордан Тодоров.

"Поръчаната от държавната агенция тройна счетоводна експертиза не успя да докаже по безспорен начин, че дружеството има трайни и непреодолими финансови затруднения към 28 февруари тази година", заяви съдия Цвета Маркова от търговското отделение при окръжния съд. В мотивите си за отказа да обявят фалит магистратите се позоваха и на вземанията от 17 млн. лева, които които "Полимери" има да прибира от длъжници. "На първа инстанция фирмата е спечелила и шест от осемте дела срещу Териториалната данъчна дирекция за надвзети стари налози", обясни адвокатът на "Полимери" Ангел Донов. Според него заводът е сключил и петгодишен договор с люксембургската фирма "Кем Трейд" за доставка на продукция на стойност 15 млн. долара. В най-скоро време дружеството ще има и нов изпълнителен директор, но неговото име засега остана неизвестно. Досега този пост се заемаше от Ана Главинова.

Варненския окръжен съд отхвърли и искането на "Булгаргаз" и Агенцията за държавни вземания за обявяване в несъстоятелност на стъкларският завод "Белопал" край Варна. "В дружеството постъпват свежи пари и не трябва да се открива процедура по несъстоятелност", обяви своите мотиви съдът. "Белопал" дължи на "Булгаргаз" около девет млн. лева, а на НОИ - около два млн. лв. "Остава в сила обаче забраната за разпореждане с имущество на дружеството", постановиха магистратите.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK