"Мобиком" преговаря с БТК и Qualcomm

Британската компания Inqualcomm, собственост на ливанското кралско семейство, иска да купи мажоритарен пакет от акции от Радио-телекомуникационна компания (РТК) "Мобиком" или цялото дружество. Това съобщиха за "Дневник" два независими източника. Inqualcomm е подписала договор с американската компания Qualcomm, която има патент за технологията CDMA, близка до технологията на GSM. "Мобиком" е смесено дружество между Българската телекомуникационна компания (БТК) и британската компания Cable & Wireless. Британската компания предлага досегашната аналогова технология NМT, с която работи "Мобиком", да бъде заменена със CDMA. Тя позволява и високоскоростен достъп до интернет. Qualcomm вече е приложила технологията в мобилни оператори в Румъния и Унгария.

Британската компания трябва да преговаря и с БТК, тъй като според устава на "Мобиком" сделката трябва да бъде одобрена от съдружниците. Изпълнителният директор на БТК Иван Спасов потвърди пред "Дневник", че са водени разговори, но отказа повече подробности.


"От Qualcomm са заинтересувани в закупуването на "Мобиком", заяви пред "Дневник" управителят на "Мобиком" Джон Мънъри. "Ние също чакаме оферти за продажбата на нашия дял в "Мобиком" и след одобрението това да се случи", обясни той. "Засега най-неприемливият пункт в разговорите е ниската цена от 20 млн. долара, която предлага Qualcomm за 51% държавен дял в компанията. "Дори и при тази цена това е шанс за дружеството да продължи да се развива", коментират експерти от Министерството на транспорта и съобщенията. За сравнение в неуспешните преговори за продажбата на 51% на БТК холандско-гръцкият консорциум КPN/ОТЕ предложи 40 млн. долара за "Мобиком". За превръщането на "Мобиком" в трети GSM-оператор са нужни 200-250 млн. долара. Намеренията на правителството са до есента БТК да получи третия GSM-лиценз.

Базираната в Сан Диего компания Qualcomm се специализира в разработването на продукти и услуги в сферата на безжичната комуникация и в индустрията за разработване на продукти за пренос на глас и данни по интернет. Дружеството лансира на пазара технологията за ново поколение безжична комуникация Code Division Multiple Access (CDMA). Тази технология е лицензирана за над 75 компании - производители на телекомуникационни продукти.

Qualcomm е включена в индекса на "Стандарт енд Пуърс" - S&P 500 Index, в класацията на списание "Форчън" Fortune 500 и в другата класация на авторитетното издание "Стоте най-бързо развиващи се фирми според "Форчън". За 1999 г. акциите на компанията са най-атрактивни в S&P Index. Industry Week's нарежда Qualcomm сред "Стоте най-добре управлявани компании", а "Делойт и Туш" я включват сред 500-те най-бързо развиващи се технологични компании. За първото тримесечие Qualcomm обяви приходи от 713 млн. долара, или 25 цента на акция, при нива от 684 млн. долара за предходните три месеца. За същия период компанията отбелязва спад в печалбата с 25% - данните за първото тримесечие от 149 млн. долара са доста по-малко от отчетените 199 млн. долара година по-рано.

Политиците и акционерите ще решат сделката за "Мобиком"

Джон Мънъри, управител на "Мобиком"

Как ще коментирате публикациите за проявен интерес от Qualcomm към "Мобиком"?

- Представителят на Qualcomm ще пристигне в България в понеделник. От компанията са заинтересувани в закупуването на "Мобиком". Има двама потенциални купувачи в лицето на БТК и Qualcomm.

Очаквате ли да сключите сделка с Qualcomm, които искат закупуване на мажоритарен дял?

- Не знам. Това е въпрос пред политиците в България и акционерите на "Мобиком". Всичко, което мога да кажа, е, че това е един възможен изход.

Ще продадете ли Cable & Wireless дела си на Qualcomm?

- Не е тайна, че Cable & Wireless се изтегля от бизнеса на мобилни комуникации по света и се пренасочва към доставянето на интернет. На този етап обаче все още не сме договорили нищо с Qualcomm. От компанията направиха due dilligence на "Мобиком", което направи и БТК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK