"МобилТел" ще ползва ограничени честоти

Първият и засега единствен GSM-оператор "МобилТел" може да ползва по-ограничен честотен ресурс, ако Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) откаже да разсрочи плащането на част от лицензионната такса. "Това няма да се отрази върху качеството на връзките", увери представител на ДКД. "МобилТел" иска ДКД да разсрочи плащането на 50 млн. долара. "Дружеството вече се съгласи да ползва по-малко честоти, ако комисията не приеме предложението ни", заяви пред "Дневник" изпълнителният директор на "МобилТел" Румяна Кючукова.

Проблемът с високите лицензионни такси се появи по-рано тази година, когато се оказа, че "МобилТел" трябва да плати толкова, колкото и вторият GSM-оператор - "Космо България мобайл". Сумата е 100 млн. долара и постресна дори и новия собственик - диамантеният крал Лев Леваев. Според правителствени източници при посещението си в България Леваев е демонстрирал явно недоволство от сумата.

Освен нея операторът плаща 8.2 млн. лв. за прелицензиране и още 560 хил. лв. глоба заради изградени незаконни релейки.

От ДКД засега твърдят, че е малко вероятно плащането на таксата да се разсрочи, тъй като такава практика няма, а и законът не го позволява. GSM-операторът продължава да настоява и за по-дълъг срок на лиценза, отколкото му беше даден преди месец. Тогава кабинетът прелицензира "МобилТел" до 2006 г. Сега операторът отново иска удължаване на лиценза с още три години до 2009 г., с което ще се изравни с лиценза на "Космо", който е за 15 години. "МобилТел" получи лиценз през 1994 г. От ДКД коментираха, че на Българската телекомуникационна компания (БТК) също ще се наложи да плати 100 млн. долара, ако получи третия GSM-лиценз.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK