РТК "Мобиком" стана първият партньор на Cisco Systems у нас

Радио-телекомуникационната компания "Мобиком" стана първият интернет доставчик в България, избран от Cisco Systems за партньор по програмата Cisco Powered Network Services, изграждащ мрежи изцяло с продукти на Cisco. На семинар в хотел "Кемпински Зографски" на 3 май управителят на компанията Джон Мънъри получи престижния сертификат от Франьо Майстор, технически консултант към Cisco, базиран в Брюксел. Словенец по произход, г-н Майстор изнесе лекция на тема "Сигурност в интернет среда". Той спомена, че Cisco Systems имат 450 партньори в близо 50 страни.

При изследване на хиляда фирми в Северна Америка, които влизат в класация на списание "Форчън", е установено, че 75% от тях са уязвими от пробиви на хакери. При допълнителни фактори процентът нараства на 95. Франьо Майстор представи концепцията за сигурност Cisco SAFE при свързване на елементи и компоненти. Беше обърнато внимание на т. нар. извънсекторно управление - допълнителен интерфейс за връзка с управляващите устройства. Като необходимо за сигурността лекторът посочи обособяването на отделно (допълнително) адресно пространство. Алтернативите при решенията са: криптиране на потока информация, виртуална частна мрежа (VPN) или виртуална местна мрежа (VLAN), позната само на 10% от клиентите.

В някои европейски страни, например Полша, мрежите от типа WAN (wide area network), използвани за поверителна информация (финансови сделки и други подобни) трябва да са пригодени за пренос на криптирана информация. Подобна инициатива в Европа е и е-Government ("електронно управление"), използваща лични данни за гражданите (паспорти, шофьорски книжки и други). В тях се използва двойна защита - сървър за приложение и сървър за база данни - към управляващия сървър. По желание на клиенти, някои правителства, може да бъде изградена и трета защитна стена срещу опити за недобросъвестно проникване в подобна система.

Подробности за концепцията могат да се открият на адрес www.Cisco.com/go/SAFE. Оттам може да се изтеглят 65 страници текст в pdf формат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK