Ирландската Hereward ще разработва златно находище край Розино

Проучването на златните залежи край Розино в Източните Родопи ще започне до броени дни, каза за "Дневник" управляващият директор на ирландската фирма Hereward Plc Дейвид Брамхил. Миналата година фирмата получи разрешение от Министерството на околната среда и водите за проучване на района. Преди десет дни е подписан договор с министерството и предстои да бъде съгласуван проектът за работа на терена. Според Брамхил е все още твърде рано да се каже къде ще се рафинира добиваната руда и на кои пазари ще се продава. Той твърди, че е много доволен от българските специалисти, с които работи в България, и че всички официални лица от държавата му сътрудничат ефективно. "Ако някой ви каже, че в България има бюрокрация, не му вярвайте", заяви Дейвид Брамхил.

Hereward е публично дружество, листвано на лондонската фондова борса и основните й приоритети са рудодобив на неблагородни метали в Ирландия и на злато в България. Преди година е регистрирана фирмата "Hereward България" АД, в която вече работят 23 българи. В българския клон главен геолог е Джо Кръми, работил досега за "Наван майнинг", които разработват златното находище при с.Челопеч.

Теренът край Розино е особено атрактивен за инвеститорите. Още от началото на 90-те там бяха открити залежи и имаше планове да се търсят чужди инвеститори, които да ги разработят. В Източните Родопи по меридиана Момчилград - Крумовград - Маджарово съдържанието на злато не е високо (1.2-1.7 г/тон), но може да се добива по по-евтиния открит способ.

След като извърши проучването, ирландската фирма Hereward ще трябва да регистрира т.нар. търговско откритие, на основата на което Министерският съвет може да вземе решение за предоставяне на находището на концесия. Удостоверението за търговско откритие се предоставя от работна група към МОСВ, а според осведомен източник в случая с Розино това може да стане най-късно до месец.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK