Човек осъзнава заплашваща го опасност на клетъчно ниво

Нови изследвания на човешкия мозък позволяват да се надникне на клетъчно ниво, в тайните на емоционалните реакции. Резултатите са малко изненадващи за учените.

Списание Nature Neuroscience съобщава за интересен експеримент, направен от невропатолози от Университета в щата Айова. Учените са изследвали начина на възприемане на образи, които стимулират усещанията при човека.

Изследването е проведено на 48 годишен мъж, страдащ от епилепсия, която трябвало да се лекува чрез неврохирургическа операция. За да се определят зоните от мозъка, чиято абнормна активност провокира генерализираните гърчове, учените имплантирали в мозъка електроди. Те били поставени в дясна перифронтална кора на мозъка, от където според учените, възниквали пристъпите. Тази област на мозъка участвува в емоционалния отговор на човека.


Електродите зарегистрирали дейността на 93 неврона от четири различни участъка на мозъка.

На болния били показвани последователно изображения, които трябвало да предизвикат у него различни преживявания (щастие, безразличие, радост, били включени и картини, които изобразявали война, разрушения и други). Оказало се, че положителните картини предизвикват мозъчна реакция, но тя била доста бавна, докато отрицателните - мигновенна, около 0,12 секунди. Според учените, не е изключена възможността, реакцията да възниква преди пациента да е осъзнал видяното. От това следва, че колкото по - бързо човешкият мозък обработи негативната информация, толкова по - бързо ще бъде готов да спаси живота си.

Тази картина много напомня логиката на експериментално поведение:" бягай или влизай в бой". Пълното изясняване на този феномен, според учените ще хвърли светлина върху същността на психичните разстройства.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK