“Свилоза” влага 50 хиляди евро в екопрограма

Свищовското предприятие "Свилоза" АД - Свищов, ще реализира пилотен проект за оценка на риска при евентуална производствена авария, съобщиха от дружеството. Съгласно проекта, в който са включени специалисти от Норвегия и Италия, е изготвен списък на опасните вещества в производството, защитените от риск територии, болниците, училищата и жилищата, които са в близост до завода. След приключването този пилотен модел ще бъде проигран и в "Химко", "Кремиковци" и "Оргахим", след което ще стане задължителен в национален мащаб при оценките за въздействието на предприятията върху околната среда.

От ръководството съобщиха, че дружеството разработва и програма за привеждане на производството в съответствие с европейските норми на емисиите във въздуха на стойност около 50 хиляди евро. В момента "Свилоза" е единственото предприятие в областта, което всеки месец плаща глоби заради неприятните миризми от производството си.

Мажоритарен собственик на предприятието от 1999 г. е регистрираната в щата Делауер фирма А.Р.У.С., а 15% и 9% притежават съответно държавата и РМД "Свилоза 2000". За 2000 г. компанията е реализирала печалба в размер на 7 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK