"Берлинише лебен" ще възстанови вноските на клиентите си

Оттеглянето на "Берлинише лебен" от българския пазар бе обяснено в сряда официално със сливането на централата на този пенсионен фонд, а неофициално - с невъзможността българското му представителство да заеме лидерска позиция. "Берлинише лебен" вече прекрати сключването на осигурителни договори.

"Причината за тази стъпка е в сливането на застрахователните групи Norwich Union и CGU, на която "Берлинише лебен" е дъщерно дружество, в групата - CGNU", се казва в официалното съобщение дружеството по повод изтеглянето му от България. Повечето специалисти обаче смятат, че причина за решението за изтеглянето е по-скоро в явно незадоволителните резултати на българското представителство. В професионалния фонд на "Берлинише лебен" се записаха едва 152 души, като от служебното разпределение бяха добавени още 3900. Не по-голям е резултатът му и в универсалния фонд. "Берлинише лебен" имаше малко шансове да застане до лидерите на българския пенсионен пазар поради късното си включване", каза Даниела Петкова от ПОК "Доверие". Фондът направи първата си презентация едва в края на октомври 2000 г., а лиценз за универсален фонд получи в средата на март.

Големият проблем е какво ще стане с членовете му в професионалния фонд. "Берлинише лебен" обещава да предостави на Държавната агенция за осигурителен надзор план с предложения за начините за третиране на своите клиенти, които имат сключени осигурителни договори, се казва в официалното съобщение. Дружеството заявява още намерение да възстанови на клиентите си пълния размер на платените осигурителни вноски заедно с натрупания доход. Това обаче може да стане само за членовете в доброволния фонд, който е с активи около 900 хил. лв. Според подзаконов акт на ДАОН при такава ситуация партидите на членовете в професионален фонд трябва да се влеят в друг. От "Берлинише" засега не казват дали ще изберат сливане или ликвидация на фонда си.

Анализатори припомниха твърденията си, че на малкия български пазар няма място за девет фонда. До две години се очаква броят им да се сведе до 3-4. Преди време председателят на ДАОН доц. Петър Бояджиев заяви, че тази тенденция е полезна. "Сливанията правят дружествата още по-стабилни . Пазарът ще реши колко от тях ще останат, но интересите на гражданите са напълно гарантирани", категоричен е доц. Бояджиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK