Може да се прогнозира смъртността от сърдечно съдови заболявания

Сега всеки човек ще може да оценява най-важните показатели на здравето си като използува специални таблици и да определя за себе си риска от инфаркт или инсулт. Учените са ползвали данни от най-големите проучвания в Америка и Европа, при които са участвували 47 хиляди пациенти.Като базисни фактори на риска са идентифицирани възраст, пол, ниво на холестерола и всеки един е точкуван, в зависимост от влиянието му върху здравето. Оказало се, че с най-голямо значение са възрастта, мъжкият пол и тютюнопушенето. Според лекарите, използуването на специална таблица позволява достатъчно точно да се предскаже смъртта на всеки човек в близките пет години.Например един тютюнопушач на 66 години с артериално налягане над 180мм живак, който е прекарал инфаркт, има сбор точки по таблицата е 54, а вероятността от смърт от сердечно-съдово усложнение в близките пет години е 10%. При 40 годишна жена, тютюнопушенето повишава риска от смърт два пъти от 0,07 до 0,19 %. Ако освен това тя страда от диабет, този риск нараства до 0,55 процента.

Тези данни , според учените, ще помогнат на хората да осъзнаят необходимостта от отстраняване на риска. Изследването убедително доказва, че всеки човек може да продължи живота си като се откаже от цигарите, яде повече зеленчуци и плодове, ограничи употребата на сол и пет пъти седмично отделя по 30 минути за физически упражнения.Специален калкулатор за индивидуална оценка на риска от смърт от сърдечно-съдово заболяване е показан в Интернет. От лабораторните данни е достатъчно да се въведе само холестерол и креатинин. Другите данни са известни на всеки. Калкулатора е разчетен само за възрастта от 35 до 75 години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK