Нова телевизия е изгубила 800 хил. долара през второто тримесечие

Загубата от дейността на Нова телевизия за второто тримесечие на годината е близо 800 хил. долара, предаде Ройтерс, позовавайки се на финансовия отчет на гръцкия собственик на телевизията - "Антена ТВ". Разходите на Нова телевизия за периода от април до юни 2001 г. са нараснали с 1.6 млн. долара, а от началото на годината до юни - с 2.7 млн. долара. В тях влизат разходите за дейността, административните разходи и обезценяването на активите. Приходите на Нова телевизия за тримесечието са нараснали с 800 хил. долара, а за полугодието с 1.5 млн. долара. Почти цялата сума на приходите на телевизията е дошла от реклама.

"Не съм запозната с финансовия отчет", каза пред "Дневник" Силва Зурлева, председател на съвета на директорите на Нова телевизия. На мобилния телефон на генералния директор Георгиос Довлетис пък в понеделник отговаряше секретарка.

По време на предизборната кампания Нова телевизия е получила близо 60 хил. долара приходи само от рекламите на "Националното движение Симеон Втори", сочат данните на агенция "Маркетинг медиа анализи". Най-много приходи от политическа реклама обаче са отишли в касата на конкурентната bTV - 1 054 249 лв., която е държала 55 на сто пазарен дял от този вид реклама по данни на "Маркет тест". След решението на Върховния административен съд да отнеме националния лиценз на Нова телевизия bTV остана единствената национална частна телевизия и се конкурира за рекламните бюджети само с държавната БНТ.


Загубата на българското поделение в значителна степен е влошила общото финансово представяне на "Антена ТВ". Чистата печалба на групата за второто тримесечие на годината е намаляла с 3.5 млн. долара, или 48% , до 3.7 млн. долара в сравнение с регистрираните през второто тримесечие на 2000 г. 7.2 млн. долара печалба. За полугодието чистата печалба е намаляла с 6.5 млн. долара, или 71% , до 2.5 млн. долара. Сред факторите за влошаването на финансовия резултат на "Антена ТВ" са и загубата на поделението за доставка на интернет-услуги, загубите вследствие на обезценяването на гръцката драхма спрямо щатския долар, както и увеличените разходи по обслужването на фирмените задължения.

Нова телевизия е собственост на гръцката медийна групировка "Антена ТВ" от август 2000 г. През миналия ноември медиата спечели 15-годишен лиценз за втора национална частна телевизия, но той беше отнет неотдавна от ВАС по жалба на засегната трета страна - "Медиа броудкастинг сървисиз", представлявана от Кеворк Кеворкян. В официалното изявление, съпровождащо финансовия отчет на "Антена ТВ" се посочва, че гръцкият собственик очаква българското правителство или да върне лиценза, съобразно подходяща процедура, или да открие нов конкурс за национален лиценз. Неотдавна собственикът на "Антена груп" Минос Кириаку дойде в България за среща със Симеон Сакскобургготски. Тема на разговора са били инвестициите на групировката. Кириаку е инвестирал в Нова телевизия 6-7 милиона долара. Заради решението на ВАС обаче са замразени пакети от готова телевизионна продукция на стойност 11 милиона долара. В последните години Кириаку е инвестирал над 60 милиона долара в кораборемонтните предприятия в Бургас и Варна. "Решението на съда шокира международната инвестиционна среда. Това бе преценено както в Европа, така и в САЩ", обяви в София Кириаку. Той допълни, че бизнесклиматът у нас не бил възможно най-добрият и очаквал развитие.

Загубата на българското поделение в значителна степен е влошила общото финансово представяне на "Антена ТВ". Чистата печалба на групата за второто тримесечие на годината е намаляла с 3.5 млн. долара, или 48%, до 3.7 млн. долара в сравнение с регистрираните през второто тримесечие на 2000 г. 7.2 млн. долара печалба. За полугодието чистата печалба е намаляла с 6.5 млн. долара, или 71%, до 2.5 млн. долара. Сред факторите за влошаването на финансовия резултат на "Антена ТВ" са и загубата на поделението за доставка на интернет-услуги, загубите вследствие на обезценяването на гръцката драхма спрямо щатския долар, както и увеличените разходи по обслужването на фирмените задължения.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK