Осъществено е дистанционно премахване на жлъчния мехур при хора

Съвременното развитие на роботиката и компютърните технологии са обнадеждаващи отностно издигането на хирургията на ново ниво, е казал доктор Жак Маресо, президент на Европейския институт по телехирургия, пред Reuters Health.

В списание Annals of Surgery, доктор Маресо и неговите колеги описват първоначалните си резултати върху 25 пациенти, на които е извършена телероботна компютър-асистирана хирургия за отстраняване на жлъчния мехур в един медицински център от един хирург.

При всеки болен, хирургът е изпълнил цялата дисекция на компютър, чрез телеманипулацията на диалогови ръце на робот, разположени на около 4 метъра от пациента. Хирургът е използулвал роботизираната хирургична система "Zeus".


Резултатите при тези пациенти проверяват сигурността и възможностите на телероботната лапароскопска холецистектомия, резултатите от която и времето за възстановяване на болния са същите както при конвенционалната холецистектомия (метод, при който жлъчката се отстранява чрез ендоскопски метод, а не чрез хирургичен разрез). При 24 от 25 компютър-асистираните процедури са напълно успешни и само при един от пациентите се е наложило да се премине към конвенционалната лапароскопска холецистектомия.

Според доктор Маресо, като подобряват способностите на хирурга, обединявайки други форми от цифрови данни и предавайки на разстояние за ползуване в дистанционна хирургия, компютрите ще променят границите на конвенционалната хирургия. Осъществяването на дистанционна хирургия, е било първия фокус на това пилотно проучване. Вторият важен фокус, казва доктор Маресо, е бил да се внедри триизмерният анатомичен образ на самия пациент в компютъра и евентуално да се проектира директно върху самите живи органи. Това, според лекарите, ще бъде изключително полезно за туморите в черния дроб, които не се визуализират на повърхността. Триизмерният образ, позволява на хирурга да планира своя разрез, в съответствие с разположението на кръвоносната система на органа и наличието на специфични промени в органите на всеки болен.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK