Прогнозиране на внезапната смърт при възрастни

Британски учени са разработили нов метод за прогнозиране на синдрома на внезапната смърт при възрастни. Той се основава на проявяването на задържане на разпространението на електрически импулси в сърцето, предшествуващо фибрилацията на камерите и спирането на сърцето. За този научен проект Британската кардиологична асоциация отделила 200 000 паунда и с негова помощ вече са спасени четирима души, съобщава ВВС.

От синдрома на внезапната смърт във Великобритания всяка седмица умират средно по четири човека. Той се явява като най-честата причина за смърт при хора под тридесет години, които са се чувствували абсолютно здрави.

Лекари от болницата Пепуърт са изследвали хипертрофичната кардиомиопатия, която е най-честа причина за синдрома на внезапна смърт. Заболяването се характеризира със задебеляване на стената на сърцето и нарушения на сърдечния ритъм. Тази болест се среща при един от петстотин британци и се проявява в млади хора. За съжаление в голяма част от случаите синдромът на внезапна смърт е първа и единствена проява на кардиомиопатията. Непосредствената причина за за смъртта при такива хора е фибрилацията на камерите - нарушение на нормалното съкращение на сърцето, при което сърдечният мускул не извършва нормалната си контракция, а работи хаотично. В такива случаи на болните се извършва дефибрилация или се имплантират портативни дефибрилатори, които при възникване на фибрилация, автоматично възпроизвеждат електрически разряд и възстановяват правилния сърдечен ритъм. Кардиолозите се надяват, че новият метод ще позволи да се определи необходимостта от имплантиране на дефибрилатор.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK