Наказват лекари заради грубо отношение

От началото на годината инспекторите на Здравната каса са извършили над 5000 проверки на лекари, стоматолози, диагностично консултативни центрове, лаборатории и аптеки, съобщиха от НЗОК.

Най-честите оплаквания на хората са свързани с грубо отношение на семейния лекар, неправомерно вземане на пари, отказ от домашни посещения или на спешна помощ, отказ да се даде направление за консултация със специалист и неспазване на обявеното работно време. Само по жалби на пациенти са направени 925 проверки.

При първо нарушение контрольорите издават предписания или налагат глоби от 1 до 10 минимални работни заплати, а за диагностично-консултативните центрове до 20 минимални работни заплати. При констатиране на повече от три груби нарушения договорът с лекаря и центъра се прекратяват.


Когато нарушенията са свързани с правилата за добра лекарска практика или медицинска етика, се сезират колегиите на Българския лекарския съюз и санкциите се налагат от общи арбитражни комисии на районните каси и съюза.

При 4500 от посещенията си в кабинетите и аптеките контрольорите са открити нарушения на договорите с касата, правилата за добра лекарска практика или правата на пациентите. Най-често срещаните нарушения в тази област са свързани с невярно или неточно попълване на отчетната документация.

Масови санкции са наложени и за неспазване на правилата на здравната каса за изписване на безплатни лекарства, както и за отказ на лекарите да водят специален регистър на пациентите с хронични заболявания.

В аптеките най-честото нарушение е липсата на медикаменти от списъка на касата, които по договор трябва да бъдат в наличност или да се доставят до осем часа след представяне на рецептата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK