Компании без лиценз мамят туристи

Комисията по търговия и защита на потребителите и Дирекция "Национална служба полиция" разкриха десет нелицензирани туроператори при проверки за по-малко от два месеца.

Последния акт е от миналата седмица, когато комисията наложи принудителната мярка "временно затваряне на туристически обект" на софийската компания "Топ травел". Причината е, че дружеството работи без лиценз за туроператорска и турагентска дейност и нарушава Закона за туризма. От "Топ травел" вчера оспориха решението на държавните органи. "Компанията е данъчно и съдебно регистрирана от 1999 г., но реално работи от тази година", заяви собственикът на "Топ травел" Стефка Александрова.

Тя призна, че агенцията няма разрешение за извършване на туроператорска и турагентска дейност и обясни, че в момента на проверката от държавните органи, е течала процедура по лицензиране, за което е представен талон с входящ номер от Министерство на икономиката. Според Александрова докато излезе разрешителното за туроператор, юридическото лице може да осъществява другите си основни дейности. "Компанията може да работи при положение, че представи пълен комплект от документи. От "Топ травел" нямаха талон с входящ номер за лицензиране и затова офиса им беше затворен. Веднага след като покажат необходимата документация, забраната ще бъде вдигната", обяви председателят на Комисията по търговия Дамян Лазаров.


"Топ травел" е проверена вследствие на подаден сигнал от клиенти за недобросъвестно и безотговорно отношение при пътуване до Италия. Компанията е организирала по сключен договор със спортната федерация на глухите престоя на техен отбор в чужбина. Общо компанията е завела в Италия 59 души. В маршрута освен деветдневния престой в Рим, са били предвидени и три нощувки във Флоренция и Верона. При пристигането си в Рим туристическата агенция трябвало да настани клиентите в хотел "Нордланд". Тогава се оказало, че нощувките не са заплатени, както се изисква по договор, и групата била принудена да напусне хотела.

Заради липсата на лиценз и продажба на самолетни билети Комисията по търговия миналата седмица провери пловдивската агенция "Фортуна 57" ЕООД, на която също е наложена принудителна мярка "затваряне на търговски обект".

Полицията в Бургас пък от две седмици проверява нелегална компания, която набира работници за Израел. В града се проверява и дейността на фирмите "Жестра" и "Макс", които са изпращали работници в Португалия. През юли Министерството на икономиката глоби с 30 хил. лв. и временно затвори ЕТ "ДЕРИ-ка Даниела Гарвалова", която нашумя с превозването на русенските роми до Норвегия.

"Скандалите с нелегално работещите агенции не се отразява на работата на фирмите с добро име, а на клиентите, каза Василка Панковска, мениджър в отдел "Външни пазари" на "Алма тур". Според други туроператори лицензите трябва да се издават със съгласуваното мнение на браншовите организации в сектора.