Изкуствен черен дроб е създаден в Англия

Изкуствен черен дроб, който замества болния орган е стъпка напред, следваща пробива на учени от Великобритания за решаване проблема с чернодробната трансплантация, съобщава ВВС. Изследователски тим от Университета Страдклайт е създал нов метод, който може да помогне на пациенти чакащи чернодробна трансплантация.

Учените са работили върху съхранението на живи клетки в устройство, което се привързва към тялото, за да работи в увредените тъкани. Според тях, изкуственият орган ще помогне на милиони пациенти, които страдат от чернодробна недостатъчност. Подобни устройства имплантирани в тялото ще се използуват при болести на панкреаса като диабет и може би ще заместят ежедневното инжектиране на инсулин.

Доктор Хелън Грант е казала пред Фестивала на Британската Научна Асоциация в Глазгол, че хората с болести на черния дроб и панкреаса скоро ще могат да бъдат успешно лекувани с помощта на новото устройство. Изкуственият орган, според нея, ще помогне на болни, които страдат от чернодробна недостатъчност и за които трансплантацията е единствен изход.


В момента чернодробната трансплантация във Великобритания е около 30,000 паунда, като към тези средства се прибавят и разходите за интензивните грижи на пациентите, който очакват донор.

Учените работят върху създаване на изкуствен орган от много години, но са били затруднявани от липсата на удобен начин за доставка на живи клетки към биоустройствата. Методът на доктор Грант със замръзнали чернодробни клетки на 70C в единични слоеве, прикрепени към мембрана, осигурява навременен източник на тъкани за изкуствения орган. Устройството е с размер на кутия за обувки и може да бъде съхранено при ниска температура.

Според Андрю Маклафлин от Съвета за биотехнологии и биологични науки, това е забележителен напредък в създаването на изкуствени органи и лечение на заболявания на черния дроб и панкреаса.

Лекарите се надяват, че изкуственият орган ще замести болния и ще му даде възможност да се възстанови. Същевременно на новото биоустройство се гледа и като на потенциална възможност за заместване на инсулиновите инжекции.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK