Ендокринологична клиника отвори врати в Гоце Делчев

Клиника "Символ на надеждата", предназначена основно за операции на рак на щитовидната жлеза и лечение на други ендокринни тумори и заболявания, беше открита в събота в град Гоце Делчев.

Това е първата частна немска клиника в България и е изградена изцяло със средства от дарения на германски граждани, организации и спонсори, каза кметът на общината Владимир Москов. Теренът е предоставен от община Гоце Делчев, а за строителството на луксозната триетажна сграда и обзавеждането на клиниката с модерна медицинска апаратура са инвестирани над 2 милиона германски марки.

Средствата са осигурени със съдействието на Свободните евангелски общини в Германия и на немско-българската фондация "Ендокринни тумори", създадена преди три години, когато започва осъществяването на този проект, и преименувана по-късно на "Символ на надеждата". Техни представители, както и ръководители на компанията "Фридхелм Лоу" и едноименната фондация, които са сред главните спонсори на клиниката, също присъстваха на официалното откриване. Тук бе и пастор Паул Ленц, обявен за почетен гражданин на Гоце Делчев за неговата благотворителна дейност в България и в района. Името му носи и новата улица, на която се намира клиниката.


Ръководител на клиниката е известният български ендокринолог д-р Румен Пандев. Той поясни, че в Гоце Делчев и района ендокринните тумори и заболявания са сред най- разпространените в България. Това е и една от основните причини за откриването на специализираната клиника тук. Въведени са четири ценови категории за пациентите според социалното им положение, каза д-р Пандев. Първата е за заможни граждани, които изцяло ще заплащат лечението си - една операция за тях ще струва около 1000-1200 лева. Втората категория включва работещи граждани, за които ще има 50 процента намаление. Третата е за пациенти с ниски доходи, които ще плащат само 20-30 процента или по 200-300 лева за операция. Около 90 процента от записалите се вече първи

петдесетина кандидати за операции са именно от тази категория, съобщи шефът на клиниката и добави, че тяхното лечение ще се дотира в следващите три години от фонд в Германия.

Услугите на клиниката ще са безплатни за пациентите от четвъртата категория, т. е. за хора в тежко социално положение, което ще се удостоверява от общинските власти. Безплатно ще се оперират и всички деца до 14-годишна възраст, страдащи от рак на щитовидната жлеза, поясниха още от клиниката.

Качеството на лечението и медицинските услуги ще се гарантира от високата квалификация на персонала, модерната апаратура и най-вече на немската организация на работа, отбеляза д-р Пандев. Персоналът ще е малоброен и за операциите ще се разчита най-вече на гостуващи лекари, каквато е практиката и в други подобни малки специализирани клиники в западноевропейските страни. Административната дейност ще се ръководи от управител - немец. За старша сестра първоначално също е назначена немкиня.

Първите пациенти най-вероятно ще бъдат приети в края на септември, когато се очаква да приключи лицензирането на клиниката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK