Пенсионните дружества се скараха

Предложението тези, които не са избрали сами пенсионен фонд, да бъдат разпределени пропорционално между лицензираните фондове, не противоречи на закона. Това реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в сряда, чието мнение беше потърсено от Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН). Проектът на агенцията предвижда служебното разпределение за неизбралите фонд и за тези, чиито заявления са дублирани, да става на пропорционален принцип. Това значи, ако даден фонд е избран от 25% от подлежащите на осигуряване, същият дял от дублираните ще бъде преразпределен към него. До няколко дни одобреният документ ще бъде подписан от ДАОН и Националния осигурителен институт.

На пръв поглед с решението на КЗК като че ли се слага край на продължилите цяло лято спорове между фондовете как да се извърши служебното разпределение. Осемте пенсионни дружества постепенно се групираха в два враждуващи лагера. От едната страна бяха т.нар. големи ("Алианц България", "Доверие", "Съгласие"), които спечелиха това си прозвище заради постигнатите резултати по време на кампанията за професионален фонд. В момента те владеят 62% от този пазар и настояват разпределението да бъде пропорционално. В групата на т.нар. малки фондове влизат Ай Ен Джи", БПОД, "Нютон-Сила", "Родина" и "Лукойл-Гарант". Те застъпваха становището всички фондове да получат поравно осигурени лица от служебното разпределение, както беше при избора на професионален фонд.

"Това, че преди се съгласихме на поравно разпределение, беше грешка. "Доверие" и тогава, и сега е за пропорционалното разделение", заяви София Христова, директор на ПОД "Алианц България". Според нея тогава не се е стигнало до конфликт, защото хората, осигуряващи се в професионален фонд, са малко (едва 10% от тези, които избират универсален фонд), а и времето за избор беше малко.


"Сега обаче става въпрос за 1.4 млн. души, а и вече видяхме до какво води поравното разпределение - до спад в нашия пазарен дял", каза Даниела Петкова, директор на ПОК "Доверие". Според Григор Димитров, директор на ПОК "Съгласие", пропорционалното разпределение е справедливо, защото големите фондове правят сериозни разходи, "докато останалите чакат наготово държавата да им даде осигурени членове".

Останалите пет фонда пък в началото на септември изпратиха писмо до премиера с копие и до всички най-важни държавни органи. В него се казва, че пропорционалното разпределение води до криминални деяния от страна на трите големи фонда и уврежда конкуренцията. "Защитаващите пропорционалното разпределение нямат много аргументи в негова полза", смята Николай Стойков, директор на ING ПОД. Той посочи, че в Полша, където дружеството е лидер на пазара, разпределение се е правело само за неизбралите фонд. "Там няма дублажи, защото всички заявления се представят в едноседмичен срок по време на кампанията", обясни Стойков. Петте малки дружества смятат да атакуват по съдебен път методиката. "С акт на държавен орган се дава бонус на едни дружества пред други", смята Стойков.

В интерес на истината ожесточените спорове между пенсионните дружества не е толкова за клиентите в универсалните фондове. Който фонд обаче сега придобие най-много членове, ще си създаде име на "голям", което ще работи в негова полза при привличането на доброволно осигуряващи се. А там се очертават по-сериозните приходи за пенсионните дружества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK