Генното инженерство ще позволи създаване на изкуствени органи от животински клетки

В лаборатория на Университета в Мисури, живее сензационно прасенце генетично модифицирано животно със "светещи" зурла и копита. Те са се получили след като в яйцеклетка на свиня бил въведен флуоресцентен ген на медуза. Учените останали особено доволни от нормалното развитие на ембриона. Роденото прасенце има жълта зурла и жълти копитца. Изследователи твърдят, че това е стъпка към създаването на т.нар. "чисти" донорски органи.

В науката това се нарича "ксенотрансплантация". Хиляди хора ежегодно очакват органи за присаждане, а органите на животните за сега, са единствената алтернатива на човешките, въпреки, че са обект на много противоречия. Известно е, например, че свинската кожа може да се използува в пластичната хирургия. Британски гинеколози успешно са оперирали 70 пациентки в следродовия период. Случаи на отхвърляне на присадена тъкан не е имало, тъй като имунната система на човека не реагира на белтък, получен от кожата на свиня. Чисти хрущялни клетки от ушите на свине се използуват от американски учени за изкуствена гърда, в замяна на отделената по повод на рак млечна жлеза на жените. В Канада след успешни клинични изследвания е одобрено използуването на контактни лещи от свински колаген. Нервни клетки от свински ембриони, имплантирани в увреден гръбначен мозък, водят до възстановяване и преодоляване на парализата.

Донорският материал от свине се изследва няколко години, но не винаги неговото и използуване е било одобрявано, поради възникващи инфекциозни усложнения при трансплантацията. Учените от Университета в Мисури твърдят, че резултатите от тяхната работа ще позволят животни със специфични генетични признаци да бъдат използувани за трансплантация на органи, без излишни усложнения.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK