Данък от 20% заплашва да ликвидира пенсионните фондове

Подготвеният от правителството еднократен данък от 20% върху натрупаните суми от вноски в доброволните фондове ще се отрази крайно негативно върху пенсионния сектор, смятат всички директори на пенсионни дружества. "Тези от тях, които нямат достатъчно на брой осигурени лица и работодателски вноски, ще изпитат сериозни затруднения, които могат дори да застрашат съществуването им на пазара", смята Даниела Петкова, директор на ПОК "Доверие". Според София Христова, директор на ПОД "Алианц България", мярката ще се засегне еднакво всички дружества, тъй като самото осигуряване за трета пенсия ще стане неизгодно.

Освен еднократния данък от 20% изтеглилите сумите си от доброволните фондове ще дължат и 7% неустойка на пенсионните дружества. Според разчетите на финансовото министерство фискалният ефект от готвената операция ще е 86 милиона лева. Сметките обаче са правени при 300 хиляди самоосигуряващи се, които внасят месечно по 100 лева и при един милиард активи на фондовете. В същото време тези хора реално са около 100 хиляди, внасят средно по 10.2 лева, а активите са едва 103 милиона лева. От данъчната промяна обаче размерът на изплащаните пенсии ще намалее с около 25-27 на сто. "Фискалният ефект за държавата ще е нищожен в сравнение с негативите, които ще понесат осигуряващите се и фондовете", смятат от дружествата. Като най-вероятна причина за готвения данък се сочи невъзможността за данъчната администрация да събира дължимите данъци от хората, които теглят вноските си. "Искат да ни превърнат в едни събирачи на данъци", недоволстват от пенсионните дружества. Очаква се акционерите им, сред които са ING Bank, "Алианц", "Мюних Ре", ЕБВР, да реагират остро на въведения данък.

Всички пенсионни дружества са единни, че правителственото решение е изключително социално несправедливо и ще засегне най-вече хората с по-ниски доходи и съответно по-малки пенсионни вноски. "Тези, които получават големи заплати, пак имат изгода да внасят значителни суми във фондовете, след което да ги теглят, защото и при този данък пак ще платят по-малко пари, отколкото ако трябваше да си плащат нормалните данъци по скалата", смята Петкова. Според нея ощетени са хората, които спестяват по-малки суми, защото те вече ще плащат повече. "Противопоставят се хората с различна възраст. Родените преди 1959 г. не плащат данък, а тези след тази година ще плащат такъв", коментира още София Христова. Неравенството противопоставя третия стълб, където са доброволните фондове, на първия (държавното осигуряване) и втория (универсалните и професионални фондове). Това застрашава единния характер на пенсионната система, както и поставя различните възрастови групи на диференцирано данъчно третиране. "Твърде млада е осигурителната ни система, за да се подхожда така към нея. Целенасочено се извършва съсипване на една индустрия", смята Христова.

В правителствените среди вече се прокрадват идеи да се облагат и натрупаните суми по индивидуалните партиди в момента, в който лицата да придобият право на пенсия, преди обаче да са започнали да я получават. "Надявам се това да не е вярно. Облагането на сметки, а не на доходи е необяснима стъпка, която нарушава основната логика не само на пенсионната реформа, но и на Закона за облагане доходите на физическите лица", коментираха от "Доверие".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK