Управляващите ДЗИ не са загубили интереса си към него

"Има начини, по които мениджмънтът на ДЗИ може участва в приватизацията му", заяви във вторник главният изпълнителен директор на застрахователното дружество Борислав Михайлов. Една от възможностите за това според него е предвидената в закона възможност за покупка на дружеството с петгодишно разсрочено плащане. По-късно през деня обаче Михайлов отрече някой от ръководството на дружеството да има интерес към закупуване на дял в застрахователя. "Най-добрият вариант е акциите на ДЗИ да се пуснат на фондовата борса чрез открит търг, за да се види истинската им стойност", смята Здравко Десимиров, директор на "ДЗИ-инвест".

Мениджърите на държавния застраховател участваха чрез РМД "ДЗИ-2000" в консорциум с "Ти Би Ай" за покупката на 67% от акциите на застрахователя. Делът на РМД-то в консорциума бе 1%. В понеделник Агенцията по приватизация (АП) обаче окончателно прекрати преговорите с консорциума и обяви, че ще се прави нова оценка на компанията. До сделка не се стигна именно поради несъгласието на АП с предлаганата от кандидат-купувачите цена от 20.5 млн. долара.

"Съществуването на РМД-то след премахването на преференциите вече е безсмислено и ние скоро ще го закрием", каза Михайлов. Това трябва да стане на 14 декември, за когато е насрочено общо събрание на дружеството. Вероятно отношенията на РМД-то с Ти Би Ай не са съвсем безоблачни, още повече след като от израелския холдинг заявиха, че от ДЗИ са изваждани активи, а самото дружество затъва в загуби.


"Това, че от Ти Би Ай говорят за влошено състояние на дружеството, не е колегиално и коректно. Завършваме деветмесечието на печалба и с ръст на премийните приходи", опроверга твърденията на Ти Би Ай Михайлов. Резултатът при животозастраховането до септември е 0.954 милиона лева, а на общото застраховане - 0.992 милиона лева. Премийните приходи са съответно 17.935 милиона лева и 45.034 милиона лева, като и в двата случая е регистриран значителен ръст. Резултатите обаче са по българските счетоводни стандарти. "По международните ДЗИ е на загуба", твърдят от Ти Би Ай. По повод на изнесената информация, че са изваждани активи от консолидирания баланс на ДЗИ, директорът му заяви: "Намаление няма! Напротив има дори завишение. Това дори по международните стандарти не може да се скрие. В участията си също нямаме почти никаква динамика освен висящия спор с Българско пенсионно-осигурително дружество. Той обаче не може да се отрази значително върху цената на компанията."

Според Михайлов новата оценка на ДЗИ ще е по-висока от предишната, в размер на 35 милиона долара. Той прогнозира, че ще има още поне един кандидат освен досега заявилите интерес "Юреко" и неназована българска банка. "Ако обаче бъде предпочетен друг оценител вместо досегашния "Делойт и Туш", оценката ще се забави много", допълни Михайлов. Директорът на "ДЗИ-инвест" Здравко Десимиров заяви, че продължаващата вече две години приватизация силно ограничава дейността на дружеството. "За всяка продажба, дори на едногодишни бонове от портфейла ни, трябва да искаме разрешение от АП", каза Десимиров. Той обяви още, че застрахователната компания е закупила еврооблигации за 1.6 милиона евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK