Торовите заводи и топлофикациите могат да купуват по-евтин природен газ

Компаниите да договарят доставките на природен газ директно с доставчиците. Това ще предложи като поправка в Закона за енергетиката депутатът от НДСВ Димитър Ламбовски. Ако тя бъде приета от Народното събрание, торовите заводи и топлофикационните дружества (които са най-големите потребители на синьо гориво) ще могат да купуват по-евтин природен газ от следващата година.

Предложението включва доставките да не минават през "Булгаргаз", а потребителите да плащат на дружеството само транзитна такса. Сделките ще бъдат регистрирани в бъдещото министерство на енергетиката.

"Газовата компания няма да трупа загуби, тъй като ще печели от таксите", твърди Ламбовски. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов отказа коментар по предложението на народния представител.


В момента цената на синьото гориво силно се оскъпява от надценката, която начислява газовият монополист. От октомври "Булгаргаз" намали с 3.9% цената на природния газ - до 300 лева за 1000 кубически метра, за да понижи загубите на торовите заводи и топлофикационните дружества.

От асоциацията на торовата индустрия обаче считат, че и сегашната цена е висока. Според тях, ако тя се запази такава, потреблението на природен газ в страната ще намалее наполовина, а "Булгаргаз" няма да реализира продажби за 26 милиона лева месечно.

В момента стъкларските заводи практически са спрели работа заради високата цена на синьото гориво, което прави производството им неконкурентно. Торовите заводи и топлофикациите консумират съответно по 1.9 и 1.4 милиарда кубически метра годишно. Загубите на топлофикациите за тази година ще са 140 милиона лева, а общите им задължения - 161.6 милиона лева. Около 50% от тях са към "Булгаргаз".

----------------------------------------------------------

Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси съобщи, че Световната банка препоръчва в бъдеще чуждестранните инвеститори у нас да поемат по-голям пазарен риск и да се ограничават дългосрочните споразумения за изкупуването на електроенергия. Председателят на агенцията Милко Ковачев се срещна във вторник със Салман Захир, досегашен ръководител на екипа за банката за България по проектите в енергетиката и екологията, и неговия приемник Ищван Добоши. По време на разговорите е била обсъдена стратегията за развитието на централизираното топлоснабдяване. Предстои да бъдат разгледани заемите, които банката ще отпусне за топлофикациите в Перник и София.

Преди месец правителството одобри държавни гаранции за 70 милиона долара заем за двете дружества. Световната банка смята, че енергоемкостта в България е няколко пъти по-голяма от съседни страни със сходно икономическо положение, се посочва в доклада й за реформата в енергетиката. Според Салман Захир трябва да се помисли за по-агресивна политика за насърчаване на енергийната ефективност и повишаване културата на потребление.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK