Пенсионните фондове постигнаха успех за данъка

Осигуряващите се за пенсия в доброволен пенсионен фонд няма да плащат никакъв данък, стига да отговарят на две условия: да не изтеглят парите си преди настъпване на пенсионна възраст, както и получаваната пенсия да е до размера на необлагаемия минимум. Това гласят последните поправки в Закона за облагането на доходите на физическите лица, които се очаква да бъдат приети днес от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Според предложенията в случай, че партидите във фондовете се изтеглят преди пенсиониране, хората ще дължат данък в размер на 20% върху общата сума. Тогава, когато получаваната пенсия надхвърли необлагамия минимум (сега той е 110 лева), горницата над него ще се облага по данъчната скала.

Според експерти с готвените промени се свежда до минимум възможността за печалба на хората, които влагат средства в пенсионните фондове с единствената цел да спечелят от данъчните преференции. Според новите предложения, ако те изтеглят предсрочно парите си, ще платят 20% данък плюс наказателната такса, удържана от фондовете, в размер на 7-8%. По този начин удържаната сума се изравнява с дължимия данък по скалата, което прави схемата неефективна.

"Това е справедливо спрямо хората, които се осигуряват, за да получават пенсии. Идеята е да плащаме пенсии, а не някой да си вкарва парите при нас и в края на годината да ги тегли, просто за да спести данък. По този начин ще можем да извършваме и инвестиционна политика", коментира изпълнителният директор на ПОК "Съгласие" Григор Димитров.


"Приветстваме отпадането на еднократния данък за пенсионерите - то е единствено справедливото", смята и изпълнителният директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова. Според нея обаче постигнатият успех е частичен. "Остава въпросът за плащането на еднократния данък от 20% върху сумата за тези, които изтеглят парите си преди настъпване на осигурителен случай. Нашето предложение е осигурените, за които в края на годината се окаже, че са платили повече данъци, отколкото е била тяхната данъчна преференция, да имат възможност да си потърсят парите обратно от държавата", заяви Петкова. "Справедливо е в този случаи (стига да може да се докаже документално пред данъчните служби), държавата да върне надвзетата сума", смята директорът на "Доверие". Все пак ръководителите на пенсионните дружества са на мнение, че щом са опазени интересите на пенсионерите, които са фундаментът на всеки фонд, компромис по тези въпроси ще има.

Според предложените поправки отпада възможността да се прехвърлят индивидуални партиди на роднини. Предложението на фондовете беше възможността за прехвърляне да се запази, но само ако трансферните суми са до 10 хиляди лева годишно. "Прехвърлянията никога не са били проблем, макар да се създаде такова впечатление. Конкретните данни при нас показват, че при 120 хиляди клиенти за една година, всички прехвърляния при нас са 228", съобщи Даниела Петкова от "Доверие". Общият брой на прехвърлянията във всичките осем пенсионни фонда са не повече от хиляда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK