Гад Зееви моли Майкъл Чорни да му отпусне спасителен заем

Израелският бизнесмен Гад Зееви, собственик на авиокомпания "Балкан", е помолил Майкъл Чорни за спешна помощ от 45 милиона долара, с които да покрие предстоящите в петък лихвени плащания по кредити от израелски банки, съобщи израелският вестник "Аарец".

Чорни изглеждал склонен да отпусне поискания заем, но при условие, че през идните две години банките, които са кредитирали Зееви, няма да предприемат съдебни действия срещу притежавани от Зееви компании. Плащанията, които доведоха групировката на Гад Зееви до опасност от неплатежоспособност, се отнасят до заеми на стойност 630 милиона долара, с които бизнесменът купи 20% от държавния телеком "Безек". Според в. "Глобус" Чорни и партньорът му Зев Ром са предложили на банките кредиторки на Зееви да купи незабавно 4.9% от "Безек", ако все пак последният не се издължи навреме и делът му в телекома премине към банките.

Ако Чорни сега кредитира Зееви, това вероятно ще означава, че самият той ще придобие участие в проектите на израелския бизнесмен вместо банките кредиторки. Такъв изход от ситуацията изглежда логичен поради настояването на Чорни за освобождаване на притежавани от Зееви активи от претенциите на заемодателите. От друга страна, евентуална сделка ще разсее окончателно съмненията за разследваните от израелската финансова администрация връзки между Чорни и Зееви.


Не е сигурно обаче дали кредиторите на Зееви биха се съгласили на сделка с участието на Чорни, за когото в пресата се твърди, че е свързан с криминални по произход фондове. Една от банките - Първа международна банка, вече е изправена пред сериозни рискове, именно защото бе гарантирала пред останалите участници в кредитния консорциум $150 милиона, чийто произход се свързва с Чорни.

През ноември израелският банков надзор поиска от банките - кредиторки на Зееви, сред които "Хапоалим", "Леуми", Израелска дисконтова банка и Юнион банк, да провизират вземанията си от Зееви с най-високата степен на риск от неплатежоспособност. Като варианти за избягване на фалит се обсъждаха евентуално разсрочване на дълга, преоценка на обезпеченията или придобиване от банките на част от акциите на "Безек" по формулата "дълг срещу собственост".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK