Явор Дачков е уволнен дисциплинарно от БНТ

Водещият на предаването "Гласове" в БНТ Явор Дачков във вторник беше уволнен дисциплинарно от назначеия от медийния съвет и.д. генерален директор Кирил Гоцев. Мотивът за уволнението е "неспазване на технологичната дисциплина". Новият директор на телевизията извикал Дачков за обяснение защо не е спазил предварително обявената тема на предаването от последната неделя за Бялата книга на правителството. Водещият го поправил, че темата е била "Бялата книга на несъстоялия се български разговор", по която именно говорил и събеседникът в студиото д-р Николай Михайлов. Обяснението не било прието и Гоцев предложил на Дачков да си подаде оставката доброволно. Отказът на Дачков бил последван от заповед за дисциплинарно уволнение. Според експерти Гоцев няма право еднолично да взима решение за дисциплинарно уволнение, защото според вътрешни нормативни актове на телевизията, това може да правят само колективни органи като управителния или програмния съвет.

Още при назначаването си на мястото на Лиляна Попова Кирил Гоцев заяви, че ако бъде сезиран от Съвета за електронни медии, ще свали предаването на Явор Дачков от екран. Във вторник стана ясно, че трима членове на съвета, избрани от парламентарната квота - Мария Стефанова, Райчо Райков и Веселин Стойков, са поискали в сряда да бъде свикано извънредно заседание на СЕМ, на което да бъде обсъдено последното издание на "Гласове".

Същевременно в сряда се очаква комисията "Андреев" да обяви, че в новия Съвет за електронните медии има агент на бившата ДС, представител на парламентарната квота. Комисията разполага със собственоръчно подписани от него донесения, но мето му няма да бъде съобщено засега, защото все още се очаква графологичната експертиза от МВР.

Според Закона за радиото и телевизията, който единствен има лустрационно действие, член на медийния съвет не може да бъде човек, за когото има доказателства, че е сътрудничил на бившите служби. Правомерността на това ограничение беше потвърдено и от тълкуване на Конституционния съд. Което означава, че не само сформирането, но и всички решения на СЕМ юридически автоматично стават нищожни. Наличието на доносник в СЕМ ще усложни още повече казуса, свързан с уволнението на Лиляна Попова като генерален директор на БНТ. Решението за прилагането на закона с обратна сила беше взето в съвета с 5 срещу 4 гласа. Петимата, подкрепили уволнението, са избраните от парламента членове на СЕМ., между които е и агентът на ДС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK