БТК може да се продава на двустепенен конкурс

Намеренията на Агенцията за приватизация са Българската телекомуникационна компания (БТК) да се продава чрез двустепенен конкурс. На първия етап потенциалните кандидати ще имат шест седмици, за да огледат компанията, да заявят начина на плащане и интереса си към мобилния лиценз, а на втория - ще подадат офертите си. Това стана ясно по време на дискусия за проблемите на телекомпанията, проведена във вторник в КНСБ.

Стратегията за приватизацията на БТК, изработена от посредника по сделката "Дойче банк", ще е готова в средата на януари. Очаква се сделка за компанията да има през втората половина на следващата година.

"Още преди продажбата на БТК в самостоятелни дружества ще бъдат отделени почивните станции на компанията и структурата за предлагане на интернет-услуги. Те ще се продават на икономически годни субекти", обясни заместник-министърът на транспорта Николай Николов. Някои от кандидатите вече се интересували дали правителството не възнамерява да удължи монопола на БТК, който изтича в края на 2002 г., с още две години.


"Искаме да получим преференциални акции от БТК", заяви на срещата председателят на Федерацията на съобщенията към КНСБ Георги Бочев, като подчерта, че КНСБ вече е разговаряла с вицепремиера Николай Василев за получаването на 20% от акциите на работниците. "С преференциите за РМД-тата се свърши с приемането на новия закон за приватизация", отговори Николай Николов.

Пет процента от БТК ще се продават на "Българска фондова борса - София" срещу компенсаторни записи, съобщи главният експерт в дирекция "Сделки" в Агенцията за приватизация Росен Костов. Това е един от вариантите, които обсъждат агенцията и икономическото министерство.

"В БТК пият кафета, пушат и по цял ден стоят в интернет, а в Европа не е е така - в телекомуникационните компании се работи отначало докрай", призна заместник-министър Николов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK