Бингозалите са недоволни от подоходното облагане

Бингозалите са недоволни от промените в закона за корпоративното подоходно облагане, установи проверка на "Дневник". Основната причина е, че събираният еднократен данък върху номинала на залога, посочен във фишове, талони и билети на игри като лотария, Бинго, както и за хазартните игри с увеличена цена на телекомуникационната услуга, се запазва на по-високата ставка от 12%. Докато за игрите тото, лото и залаганията върху спортни състезания и случайни събития ("Еврофутбол"), ставката остава на по-ниското равнище от 8%.

С одобрения на второ четене в началото на тази седмица Закон за корпоративното подоходно облагане се въвежда нов еднократен данък от 12% за розовите телефони, телевизионните игри и други.

"Очаквахме ставката за бингоигрите да се намали, защото не е справедливо другите организатори на хазартни игри да плащат по-ниски данъци", заяви Иванка Георгиева, главен счетоводител на КВТ ООД (което дружество е собственик на бингозалата "Глория палас" в София). От друг игрален салон в столицата смятат, че след като ставката остава 12%, редно е да се вдигне на същото ниво и тази за организаторите на тото, лото и залаганията върху спортни състезания.


"Ако беше намален данъкът, щяхме да започнем да купуваме талони на по-висок номинал от държавата. Печалбите можеха да се повишат, а също и постъпленията в хазната", твърди Георгиева. Тя обясни, че в момента повечето бингозали купуват талони предимно на номинал от 5 и 10 стотинки, върху който се начислява 12% данък или съответно в държавната хазна постъпват 0.6 и 1.2 стотинки на талон. Справка на финансовото министерство показва, че годишните приходи от данъци върху хазарта в бюджета са 25.8 милиона лева.

Заради ниските номинали на талоните печалбите за играещите са малки и клиентите губят интерес към залаганията. Според Георгиева при ставка на данъка от 9 или 10% игралните салони ще започнат да купуват талони на номинал от един или три лева, за да могат да разпределят по-големи печалби и хората да се върнат в залите. Изчисленията показват, че при номинал от един лев на талона и при данък от 10% в държавния бюджет ще влизат 10 стотинки вместо 0.6 стотинки.

"Не е изключено при запазването на сегашния данък повечето бингозали да бъдат затворени", прогнозира Ангел Симеонов, собственик на "Анел бинго АБС" ЕООД (държащо шест бингозали).

Повечето бингозали в страната се контролират от компании, близки до бившите групировки СИК и ВИС. Интереси в тази сфера имат и варненската ТИМ и "Ем Джи корпорация". По време на обсъжданията на закона на второ четене в бюджетната комисия имаше доста ожесточени дебати. Депутатът от НДСВ Нина Радева предложи да се намали ставката от 12 на 9%, а тази за спортните залагания да остане без промяна. Министерството на финансите предложи нов данъчен субект за розовите телефони, които да се облагат с 10%. Нина Чилова от НДСВ внесе промяна за уеднаквяване на данъчната ставка за всички игри на 10%. За спортните залагания да бъде увеличена с два пункта, а за бингоигрите намалена с два пункта. Всичките предложения бяха приети от комисията. На следващо заседание обаче председателят на бюджетната комисия Иван Искров вписа в дневния ред прегласуване на текстовете. Според източници, запознати с развоя на дебата, предложението на Нина Чилова за увеличаване на данъка за спортните залагания е отхвърлено от комисията под натиска на хазартния бос Васил Божков. Нина Радева от своя страна оттегли текста си, така че в сила остава съществуващият досега режим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK