Американски учени планират да създадат уникален триизмерен атлас на човешкия мозък

Американски учени от лабораторията за сканиране на човешкия мозък в Университета Калифорния, Лос Анжелис, работят над създаването на най-подробен компютърен атлас на човешкия мозък, съобщава BBC. След завършване на проекта, те се надяват да получат карта, която отразява анатомията на главния мозък и позволява да се моделират неговите функции. Целта на екипа учени е не само създаването на тази сложна карта,която ще съдържаща информация за мозъчната структура, но и разкриване принципа на функциониране на главния мозък, твърди ръководителят на екипа Артур Тога. Учените се опитват да определят доколко се различава структурата на мозъка на различните хора, за да могат да да кажат в отделни случаи дали има наличие на патологичен процес или това е норма.

Учените са организирали мозъчно сканиране на 7 000 човека, които не страдат от психически заболявания, данните от които започват да се обработват. Освен този триизмерен атлас на мозъка се планира и създаването на специални карти, разпределени по възраст, пол и наследственост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK