Създадоха нова техника за заснемане на структурните елементи на живата клетка

Методите на визуализация на живи клетки в последните години се разработват активно. На среща във Вашингтон, организирана от американски и канадски микробиолози, бил показан филмът "Танцът на митохондриите в живата клетка", съобщава Nature. Учените успели да заснемат митохондриите, които са клетъчни органели, участвуващи в окислително-редукционните процеси, синтезирането и преобразуването на енергия, образуването на белтъци, с помощта на нова микроскопска техника, която позволява отлична визуализация, без да разрушава обекта на наблюдение. Съществуващите до момента техники използуват флуоресцентни оцветители и лазери и не са достатъчно безопасни за клетките.

Създаденият от канадски специалисти микроскоп, позволява да се заснемат подвижните и неподвижните клетъчни компоненти. Учените са разработвали в продължение на 6 години новата техника.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK