Причините за главоболие се коренят в детството

Причините за главоболие се коренят в детството. Хората, които преживяват травма на шията или на главата преди 13 годишна възраст, рискуват да развият тензионен тип главоболие, показват резултати от изследване на учени от Университета в Оклънд и Отаго, Нова Зеландия. Резултатите от проучването са публикувани в "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".

Тензионният тип главоболие е най-срещаният и се характеризира с упорита болка, напрежение или стягане около главата и шията. Това не се отнася за младите хора, които страдат от мигрена.

При мигрена, болката обхваща половината глава, пристъпите продължават от 4 до 72 часа и се съпровождат от фотофобия и повръщане. Хора с мигрена по-често имат симптоми на напрежение в детството. Не е ясно дали високото ниво на напрежение повишава риска от мигрена или има други неясни причини. Младите хора с мигрена наследяват по-чувствителна нервна система.

В проучването учените проследили 979 човека от 3 до 26 годишна възраст. Децата, както и младите хора, преминали много индивидуални тестове, касаещи степента на стреса, начина на живот, травми и главоболие. До 26 годишна възраст 7% от участниците са развили мигрена, 11% - тензионно главоболие и 4% страдали от двата типа главоболие. Младите хора, които са страдали от тензионен тип главоболие, са преживявали по-често в детството травми на главата и шията. Жените четири пъти по-често страдали от мигрена и два пъти повече - от тензионно главоболие.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK