Мина "Осогово" може да бъде затворена

Изпълнителният директор на мина "Осогово" ЕАД - село Гърляно, Павел Павлов предложи на съвета за тристранно сътрудничество в община Кюстендил да се пристъпи към ликвидация на държавното предприятие заради натрупани дългове, каза за "Дневник" източник от общината. Дългът към държавата е около 2.5 милиона лева, включително 500 хиляди лева дълг към Националната електропреносна компания, каза представител на ръководството на дружеството. Освен това мината има необслужвани дългове към доставчици и към транспортни фирми, обслужващи персонала и превозващи рудата.

Мина "Осогово" е една от останалите три мини у нас, които продължават да произвеждат оловно-цинков концентрат, казаха от ръководството. Средният месечен добив е около 500 тона, но приходите от продажбата му не стигат да покриват разходите. За това оказа влияние спадът на цените на цветните метали по световните борси през отминалата година. Обогатителната фабрика към предприятието може да преработва до 580 тона руда на ден, но работи само с малка част от капацитета си заради намалелия добив.

Дружеството вложи много средства през последните няколко години, за да построи ново хвостохранилище и да изгради собствена система за контрол над замърсяването на околната среда с цел да запази производството в мината, което често е единственият поминък на много местни хора. Тези инвестиции дават основание на синдикатите в предприятието да настояват ръководството да изготви оздравителна програма за спасяване на мината. Очаква се това да стане до края на месеца. От началото на седмицата над 300 миньори са в безсрочен престой за сметка на работодателя, не са им плащани заплати за последните два месеца на миналата година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK