Служители пишат до парламента срещу директорите на БТА и БНТ

На заседание на парламентарната медийна комисия в сряда беше обявено, че служителите в печатницата на Българската телеграфна агенция са сезирали депутатите за нарушения от страна на генералният директор Панайот Денев, който извършвал скрита приватизация.

Според работещите в БТА Денев е отдал печатницата под аренда на частна фирма. Депутатите от комисията решиха да сформират работна група, която да провери случая. За разяснение в парламента ще бъде повикан и Денев.

От друг сигнал до медийната комисия стана ясно, че изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ Кирил Гоцев е изпратил писма до журналисти, които са били уволнени от телевизията при управлението на Лили Попова. Гоцев съобщавал на бившите служители, че ще ги възстанови на работа, ако пракратят заведените от тях дела срещу държавната медия. Журналистите сигнализирали в Движението за права и свободи, но за случая призна, че е осведомена и депутатът от НДСВ Диляна Грозданова.

На заседанието бяха поканени и членовете на СЕМ, които трябваше да представят пред депутатите, изготвеният от тях доклад за събирането на обществените таксите за БНТ и БНР. Тъй като в доклада са описани начините за събиране на таксите, но не и конкретни решения, депутатите поискаха СЕМ окончателно да посочи кой модел ще е най-удачен. Диляна Грозданова се зае със задачата да изпрати писма до медийните надзорници, с които да им припомни, че в правомощията им е да прилагат текстовете от Закона за радио и телевизия, а не да ги тълкуват.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK