Бизнесът иска облекчени процедури по ФАР

Представители на 38 компании в четвъртък остро разкритикуваха процедурите за кандидатстване по Програма ФАР на Европейския съюз (ЕС). На среща с тях заместник-министърът на земеделието Адрияна Сукова -Тошева и ръководителят на финансовия екип в делегацията на Европейската комисия в България Оси Палмквист разясниха основните принципи на търговете, критериите за избор на изпълнители, сключването на договори с тях, както и процеса за оценка на търговете.

Собственик на българска компания и участник в срещата, пожелал анонимност, заяви пред "Дневник", че най-често се сблъсква с проблема около получаването на информация за мотивите за отхвърлянето на офертата. Същата ситуация се получава и при прекратяването на процедурата за търг.

"Участвахме в конкурс за доставка на компютри, но процедурата беше прекратена, без да разберем основанията", заяви за "Дневник" търговският директор на "Контракс" Тодор Тодоров. Той обясни, че от тръжната комисия по факса са изпратили съобщение за явяване на директни преговори, като е трябвало да бъде представена цялата документация за компанията. Задължително условие е показването на финансовите резултати и произхода на продукцията, която трябва да отговаря на европейските норми. "Представихме заверени баланси от одиторския доклад, с които доказваме, че съотношението собствен капитал - дълг е едно към две. Изследванията на компютрите бяха направени в германски лаборатории, но офертата ни беше отхвърлена", каза Тодоров.

Заместник-министър Тошева обяви, че отварянето на офертите става публично, в присъствието на наблюдатели от ЕК. След като комисията по избора избере компанията за изпълнение на проекта, решението се одобрява и от делегацията на ЕК. Тошева уточни, че доставките за оборудване могат да бъдат само от страни от евросъюза. Според нея често допускана грешка е закупуването на оборудване от Швейцария и Норвегия, които не членуват в ЕС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK