Тренчев плаши АП със Стоян Ганев заради "Инкомс"

Лидерът на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" Константин Тренчев обвини Агенцията за приватизация (АП) за неправомерно прекратяване на сделката за продажбата на "Инкомс телеком холдинг". Според него сделката е прекратена, преди да е изтекъл срокът (25 януари), в който купувачът е трябвало да плати изцяло договорената цена. "Времето, което ще отнеме откриването на нова приватизационна процедура, ще доведе до ликвидиране на холдинга. В момента там работят около 900 души, а преди няколко години те бяха над 40 хиляди", смята Тренчев. "Подкрепа" е уведомила за проблема началника на премиерския кабинет Стоян Ганев, както и директора на Агенцията за чуждестранни инвестиции Николай Маринов.

Агенцията за приватизация подписа договора за продажба на 75% от капитала на "Инкомс телеком холдинг" АД с американската компания C.P.C. Inc на 10 декември 2001 г., след като договорът беше одобрен от надзорния съвет на АП. Цената на сделката беше 15 милиона лева, като 10% трябваше да се платят в брой и 90% чрез компенсаторни записи. В деня на подписването са били платени 100 хиляди лева в брой от купувача. Съгласно условията на договора C.P.C. Inc е трябвало да открие доверителна сметка в "Росексимбанк" от един милион лева, което е също част от цената на сделката. Това обаче така и не е направено.

Според изпълнителния директор на АП Апостол Апостолов договорът с купувача е прекратен коректно. Той обясни, че надзорният съвет на агенцията също е бил уведомен за прекратяването на договора. "До момента компанията е платила 500 хиляди лева, или 3% от цената", каза още Апостолов. В момента Министерството на икономиката решава каква точно да бъде новата приватизационна процедура за холдинга, но при всички случаи тя ще стартира след приемането на новия закон за приватизация и следприватизационен контрол.

CPC Inc е регистрирана в САЩ през 1992 г., а собственик е американският гражданин с български произход Венелин Христов. Той притежава още шест индустриални предприятия в България, сред които "Оригинал" - Севлиево, и "Илинден" - Плевен. Опитите за приватизация на холдинга придобиха скандална известност, а бившият изпълнителен директор на АП Захари Желязков беше разследван заради съмнения, че е нарушил закона при определяне на РМД "ВТП Инкомс" за купувач на холдинга при първата процедура. Тя беше прекратена от прокуратурата преди близо три години. "Инкомс телеком холдинг" притежава 15 дъщерни компании и 7 завода в страната. За последната година загубата на дружеството е 4.8 милиона лева, а задълженията му са 8.6 милиона лева.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK