"Самсунг" разгръща инвестицията си в Унгария

Южнокорейската компания за електроника "Самсунг" ще инвестира между 800 и 850 милиона долара в производството на телевизионни екрани в Унгария, съобщи "Дау Джоунс", позовавайки се на информация от унгарската държавна Агенция за инвестиции и търговия (АИТ). Миналата година "Самсунг" вложи 90 милиона долара за изграждането на своя производствена единица в унгарския град Год и заяви, че ще разшири дейността си ако инициативата се окаже успешна. Според АИТ южнокорейската компания е много доволна от миналогодишната си инвестиция и скоро ще обяви следващата фаза от инвестиционния си проект. "Самсунг" възнамерява да започне да произвежда дисплеи с течен кристал до 2004 г. и плазмени екрани до 2006 г. Будапеща очаква, че насочването на компанията към Унгария ще доведе тук и голяма част от корейските й доставчици.

АИТ прогнозира, че преките чуждестранни инвестиции в Унгария през тази година ще достигнат между 1 и 1.2 милиарда евро, в сравнение с 800 милиона евро през 2001 г., като по-голямата част от тях ще дойдат от Югоизточна Азия.

Освен към Унгария "Самсунг" проявява интерес и към Литва, предаде балтийската информационна агенция. По информация в местната преса литовският производител на телевизори Siauliu Tauro Televizoriai (STT) ще изпълни този месец пробна поръчка от 50 телевизора за южнокорейския гигант. Компанията очаква да получи първата си редовна поръчка за 10 000 телевизора през февруари, а през втората половина от годината да започне да произвежда за "Самсунг" по 40 000 бройки месечно.

В момента STT работи с пълния си капацитет, като продукцията му се изнася предимно за Франция. Годишният оборот на завода за 2002 г. вероятно ще достигне 39.9 милиона евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK