Гените на човека могат да се активират в молекулата на ДНК чрез магнитно поле

Американски учени от Масачузетския технологичен институт са синтезирали молекула на ДНК, чиито вериги и гени могат да се съединяват и разединяват под въздействието на електромагнитно поле. По този начин лекарите биха могли да прекратяват или стимулират изявата на определени гени на човека.

В синтезираната молекула на ДНК, последните седем нуклеотида от всяка страна били комплементарни и образували връзки, а останалите нуклеотиди били разположени под формата на примки и към тях бил включен златен кристал с размери 1,4 нанометра. Той служел като ключалка и антена, която улавяла електромагнитните колебания, като отключвала или заключвала молекулата ДНК.

Целият комплекс бил поставен в разтвор, под въздействие на променливо магнитно поле. При това в частиците злато възниквали токове, които нагрявали молекулата ДНК и разкъсвали примките. Прекратяването на въздействието на магнитното поле оказвало обратен ефект.

Американските учени са на мнение, че тяхното откритие ще помогне за създаването на нови методи за лечение на болестите на човека.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK