Хората с нисък ръст умират по-често от мозъчен инсулт

Ниските хора по-често умират от удар, отколкото високите си връстници, показват резултатите от проучване на израелски лекари от Университета в Тел Авив, докладвани в четвъртък на 27 конференция на "American Stroke Association".

Учените са изследвали повече от 10 000 човека между 40 и 65 години за връзката между ръста и смъртта от удар и сърдечно заболяване.

Пациентите били разпределени в четири групи. В групата на най-ниските ръстът бил под 163 сантиметра, а в групата на високите над 172 сантиметра средната височина е била около 170 сантиметра.


Във възрастта над 23 години е имало 364 случая на смърт, свързана с инсулт, като рискът от инсулт за най-ниските бил с 54% по-висок от риска за високите. Смъртността е била 23/10 000 на година за ниските хора, 18/10 000 годишно за следващата по височина група; 16/10 000 за третата група и 14/10 000 на година за най-високите.

Ниският ръст, казват учените, е белег за неблагоприятни условия в ранните години на живота. По-добри условия на живот и по-добро хранене през ранното детство снижават риска от смърт вследствие на инсулт.

Не е установена връзка между ръста и смъртността от сърдечни заболявания.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK