"Германос" ще отвори още 32 магазина в България

Гръцката верига за продажба на електронни устройства "Германос" ще инвестира 15 милиона долара за периода 2002 - 2003 г. за откриването на 400 нови магазина в няколко европейски държави, сред които и България. По информация на гръцката агенция АНА компанията планира да разшири мрежата си в България до 60 магазина. В момента "Германос" има общо 28 магазина в София и страната. Обектите на компанията в Гърция са 257, като тя притежава още 41 магазина в Румъния, 12 в Кипър, 94 в Полша и два в Македония.

Експанзията на гръцката верига през 2002-2003 г. ще включва разширяване на присъствието й на вече утвърдените пазари и навлизане на унгарския, чешкия, португалския и сръбския пазар. Агенция "Ройтерс" съобщи през ноември, че вниманието на компанията е насочено и към Турция, където едва 26 процента от населението притежават мобилни телефони - една от основните стоки, предлагани в магазинната мрежа на гръцкото дружество. Същевременно "Германос" се надява броят на магазините й в Гърция да достигне 300 до края на следващата година, в Румъния - 100, в Кипър - 15 и в Македония - 15.

Най-чувствително компанията ще разгърне мрежата си за търговия на дребно в Полша, където планира да открие още 116 магазина. В края на миналата година "Германос" закупи полската търговска верига "Телекомюникейшънс сентър мобайл" (ТСМ), като ТСМ смени името си, а четиридесетте й обекта бяха включени в търговската мрежа на гръцката компания. По-рано "Германос" купи и мрежата на "ЕКО-КОНТЕЛ" от 54 магазина.


През миналата седмица "Германос" обяви, че ще вложи общо 25 милиона долара, за да засили присъствието си в чужбина. Десет милиона от тях вече бяха инвестирани в откриването на нови търговски обекти на външни пазари. Компанията се надява да се превърне в най-голямата гръцка търговска мрежа в Европа. Тя планира благодарение на международната експанзия годишният ръст на печалбата й да достигне 15% през следващите три години. Компанията очаква печалбата й за 2001 г. да възлиза на 41.1 милиона евро в сравнение с 39.6 милиона евро през 2000 г., а приходите й да достигнат 411 милиона евро спрямо 337.6 милиона евро година по-рано. Консолидираните приходи на "Германос", включващи за първи път постъпленията от поделенията й в България, Румъния и Полша, се равняват на 499.1 милиона евро, посочва гръцкото издание "Кердос". Компанията реши да се откаже от непечелившите си дейности и в тази връзка обяви, че ще затвори своето поделение "Оптиком", занимаващо се с разработване на уебсайтове и производството на рекламни филми.

В средата на 2001 г. "Германос" беше избрана за дистрибутор на втория GSM-оператор в България "Глобул". В магазините й се продават GSM-апарати, предплатени и СИМ-карти на "Глобул", като в обектите на "Германос" абонатите на мобилния оператор могат да заплащат и месечните си сметки.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK