Гоцев, Такев и Цонев ще се борят за БНТ

Кирил Гоцев, Иван Такев и Димитър Цонев са тримата кандидати, които Съветът за електронни медии допусна до втория тур от конкурса за нов генерален директор на националната телевизия. На 25 февруари тримата кандидати ще се явят на публично събеседване, на което ще представят концепциите си за бъдещето на държавната медиа. В четвъртък съветът подложи на гласуване осем от първоначалните единадесет кандидати за директорския пост, като обяви, че Александър Бешков, Ангел Григоров и Радослав Главчев не отговарят на критериите за участие в следващите фази на конкурса.

Най-много гласове е получил Кирил Гоцев - 8, следван от Иван Такев с 6 и Димитър Цонев с 5 гласа. Всеки от членовете на СЕМ трябваше да избере само три от всичките осем одобрени кандидатури. До следващия етап на конкурса - събеседването, се допускат събралите 5 и повече гласове. По тази причина от състезанието отпаднаха Иван Гарелов, събрал 4 гласа, Найден Андреев с 2, Стефан Велев и Хачо Бояджиев с по един. Кандидатурата на Иван Станчев не получи никаква подкрепа в съвета.


При обявяването на резултатите Георги Лозанов заяви: "Да не излезе от пликовете Кеворкян, че ще рухне цялата система." "Нима Такев е събрал повече гласове и от Цонев", попита отпадналият от конкурса Иван Гарелов, научавайки от "Дневник" за решенията в СЕМ. Гарелов не скри изненадата си, че не е сред допуснатите за по-нататъшно участие, но отказа коментар.

Димитър Цонев се ограничи с лаконичното изявление, че конкурсът едва сега започва. На въпроса как приема изявленията на членове на съвета, че се е оказал "изненадата на конкурса", Иван Такев каза: "Каквото искат да констатират. Аз съм в професията от 20 години и честно и почтено съм се развивал, минавайки през всички нива. Какво толкова се изненадват?" Според него регулационният орган досега е удържал на обещанията си поне по отношение на професионалните критерии при оценяването на кандидатите за генерален директор на БНТ.

В дух на разбирателство и приповдигнато настроение всички членове на съвета, сред които и новопостъпилата Анна Хаджиева, преди гласуването запознаха журналистите с впечатленията си от концепциите на участниците и критериите, по които ще се ръководят при избора. Стефан Димитров пръв заяви, че сред кандидатите за него няма стопроцентов фаворит и личност, която да е най-подходяща за важния пост. Колежката му от президентската квота Юлиана Тончева се присъедини изцяло към думите му. Райчо Райков пък каза, че му липсва жена кандидат, и увери, че ще се ръководи единствено от честни и морални убеждения. Лилия Райчева прочете подробен доклад за положителните страни на предложените концепции, след което Тома Иванов призна, че ще му е трудно да говори. Въпреки това той изтъка като тяхна основна слабост "пожелателния стил и липсата на ясни механизми, ресурси и срокове за желаните промени в телевизията". Иванов посочи като по-добри идеите на Кирил Гоцев, Найден Андреев, Иван Такев и Иван Гарелов и предложи концепцията на победителя да бъде включена в договора му, а СЕМ да контролира изпълнението й. Мария Стефанова изказа радостта си, че кандидатите са се отнесли сериозно към проблема с превръщането на БНТ в обществена телевизия. Тя била доволна от европейските критерии, заложени в концепцията на Иван Такев. Георги Лозанов също каза, че сред кандидатите не вижда идеалния. Според него обаче са обезпокоителни политическите и икономическите корпоративни интереси, които вече са се намесили в конкурса, а също и липсата на млади лица сред участниците. Лозанов отбеляза, че въпреки негативната си оценка на досегашната работа на и.д. генералния директор Кирил Гоцев е "силно изненадан" от добрата му концепция. Такъв според него бил и идейният проект на Иван Такев. "На Цонев е добре направена, но той мисли като че ли БНТ е немска телевизия. При него има европейска асиметрия. При Андреев пък се наблюдава ретроасиметрия. Той е привлечен от славните години на телевизията, които обаче отдавна отминаха", рецензира накратко медийният експерт. Лозанов допълни, че качеството на Иван Гарелов да се задържа винаги на върха може и да не е ценност, а биографичният ресурс на Хачо Бояджиев бил толкова много, че се губела фигурата му. Последна се изказа ръководителката на съвета Маргарита Пешева. И по нейното мнение най-важни били кандидатите Такев, Цонев, Гоцев и Андреев, защото са подкрепени и от синдикатите в БНТ. Според Пешева концепцията на Гоцев е "най-маркетизирана", а на Гарелов му липсвал инструментариум.

Мисия на международната федерация на журналистите идва у нас на 28 февруари по повод конкурса за генерален директор на националната телевизия, съобщи Светлана Божилова, координатор на програмата "Обществени медии" към създадената неотдавна Медийната обсерватория. Мисията ще установи доколко избраните кандидати и техните концепции съответстват на европейските стандарти. Според Божилова навсякъде по света се избира борд на обществена медиа, който определя генералния директор, а не обратното, както е в България.

Също в четвъртък във Върховния административен съд (ВАС) постъпи жалба от Веселин Стойков срещу решението на СЕМ, с което той бе освободен като член на съвета. Жалбата засега е оставена без движение заради процедурни грешки на вносителя й. Юристи уточниха, че това не спира хода на иска, а само го отлага до коригирането на грешките.

Междувременно стана ясно, че в парламентарната група на НДСВ назрява нов скандал заради предложената от група варненски депутати кандидатура за директор на БТА на ръководителя на националното радио във Варна Стоян Чешмеджиев. Името на Чешмеджиев в последните години е свързано с поредица скандали - от продажбата на старата сграда на БНР - Варна, до твърденията, че заемайки държавния пост, чрез подставени лица участва в частното радио "Алфа". В сряда депутатът Кирил Милчев внесе за разглеждане в медийната комисия доклад за БТА по сигнали от анонимно писмо, в който се предлага наказание на сегашния директор на агенцията Панайот Денев, включително и освобождаването му. Огнян Сапарев от "Коалиция за България" съобщи, че започва мониторинг върху работата на БТА. "Има нарушения в обективността на информацията, това не е достатъчно национално обективна информационна агенция", каза бившият генерален директор на държавната телевизия от началото 90-те.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK