Следствен директор на мина се опита да избяга в чужбина

Забрана за напускане на страната за неопределено време е наложена от полицията на инженер Павел Павлов, изпълнителен директор на мина "Осогово" АД - село Гърляно, община Кюстендил.

Павлов е направил опит да напусне страната от аерогара София, но е бил спрян, преди да се качи на самолета, съобщиха от МВР. Срещу директора, който пое управлението на предприятието преди 5 години, се водят съдебни дела за събиране на крупни държавни вземания. Според счетоводните документи загубите на дружеството вече надхвърлят 924 хиляди лева, а задълженията към кредиторите са 4 150 000 лева. Около 340 работници имат да получават общо над 70 хиляди лева заплати.

След миньорските стачки през миналия месец беше решено ръководството да представи оздравителна програма, но това не е направено досега, макар че определеното време за изработването й изтече. Вместо това изпълнителният директор инженер Павел Павлов е внесъл в съда иск за ликвидация на предприятието.


Според работещи в мината тя е била източена и съсипана по класическата схема: сключване на договор за закупуването й от работническо-мениджърско дружество, а след това разграбване чрез борда на директорите. Очевидци твърдят, че масово са били изнасяни и продавани скрап, техника, вагонетки и друго оборудване. За сметка на минното дружество са закупени шест скъпи лимузини, шофьорите на които получавали по 1500 лева месечно, за да возят директорите. Охранителната фирма в "Осогово" АД е била регистрирана на името на майката на Павел Павлов - в нея работят 12 души, а месечната й издръжка е 3600 лева. В момента се доизясняват обстоятелствата и по други финансови злоупотреби.

Дружеството умишлено е водено към фалит, потвърди депутатът от НДСВ инженер Ваня Цветкова, от която миньорите потърсиха помощ. Надеждите на потърпевшите и обществеността са кюстендилското правосъдие по-скоро да се произнесе по случая. Според геоложките проучвания в Осоговската планина има залежи на оловно-цинкова руда, които можеха да осигурят работа на мината за поне още 11 години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK