Замърсяването на въздуха предизвиква спазъм на кръвоносните съдове

Учени от Университета в Торонто установили, че замърсяването на въздуха предизвиква спазъм на кръвоносните съдове дори и при здрави хора. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Circulation" и могат да обяснят зачестяването на сърдечните пристъпи на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания в среда със замърсен въздух.

В изследването са взели участие 25 здрави доброволци, които вдишвали въздух, замърсен с високи концентрации фини частици и озон, в продължение на два часа. Изследванията установили, че кръвоносните им съдове се стеснявали средно с 2-4% и не се променяли при дишане на чист въздух.

Канадското проучване е фокусирано върху влиянието на въздух, замърсен с озон и фини частици с диаметър под 2.5 микрометра, които се отделят при работа на двигателите на автомобилите и много производствени процеси.


В противоположност на по-големите частици, които се улавят в горните отдели на дихателната система при дишане, фините частици слизат до алвеолите, където могат да повлияят кардиоциркулаторната система. Възможно е някои от тях дори директно да навлязат в кръвообращението.

Доброволците са вдишвали същите концентрации на фини частици, каквито има в големите градове по време на пиково замърсяване на въздуха при най-голям трафик.

Констрикцията на кръвоносни съдове, предизвиквана от излагането на замърсители на въздуха, е малко вероятно да продуцира големи проблеми на здрави хора, но може да тригерира сърдечна атака при хора, страдащи от сърдечно- съдово заболяване, твърдят учените.

Има и други, по-стари данни, които потвърждават резултатите от канадското изследване, че замърсяването увеличава риска от сърдечни заболявания.

Още от Компании

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK